F Faptul divers

Mănăstirea Cozia din Călimănești aduce proiecte noi pentru anul 2023

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Anul 2022 aduce Mănăstirea Cozia mai aproape de finalizarea proiectelor propuse. Părintele stareț Veniamin Luca consideră anul care se încheie a fost mai bun și mai rodnic pentru obștea Coziei, o vatră de cultură și spiritualitate românească clădită în timp, printre istoria dintre zidurile cetății atestată de domnitorul Mircea cel Bătrân.

A fost de remarcat, pentru încă un an, colaborarea armonioasă cu autoritatea publică locală. Cozia și-a deschis porțile ospitalității și împreună cu obștea călimăneștenilor au sărbătorit și organizat:

- parastasul domnitorului Mircea cel Bătrân;

- ziua eroilor, cu un parastas în cinstea acestora;

- ziua orașului Călimănești și sărbătorirea atestării documentare;

- premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, pentru care Cozia a organizat o masă festivă alături de premiile oferite de Primăria Călimănești;

- evenimentele de peste vară;

 

Un proiect important pe care Mănăstirea Cozia și l-a dorit a fost mutarea și reconstruirea altarului de vară așezat cumva lângă DN 7 care aducea multă gălăgie de la traficul autoturismelor la care se adăuga zgomotul sirenelor de la ambulanțe, etc. Altarul de vară va fi mutat tot în interiorul mănăstirii (foto), dar mai aproape de Olt, într-un perimetru dintre mănăstire, clădirea pentru bucătărie, birouri și partea de chilii noi. A fost nevoie de construirea unui zid de spijin de peste 7 – 8 metri la hotarul cu malul Oltului și realizare umplutură. Anul viitor va fi construit aici un parc gazonat unde vor fi plantați arbori, vor fi trasate alei, mobilier stadal, iluminat și va fi construit altarul de vară.

Pentru această lucrare mănăstirea a primit toate avizele necesare. Puieții pentru plantarea în noul părculeț vor fi aduși din pepiniera proprie.