Ana Ungureanu este Inspector școlar pentru învățământ primar la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, a fost învățător și director adjunct la Școala Gimnazială Șerban Vodă Cantacuzino, și este la cel de-al treilea mandat de consilier local al orașului Călimănești. A urmat liceul Pedagogic Rm.Vâlcea, și Facultatea de Geografie la Universitatea din București.
A început să profeseze în urmă cu 40 de ani, imediat după terminarea liceului Pedagogic, ca învățătoare. Mai târziu, în urma unui concurs din anul 2017 a obținut postul de director adjunct la Școala Gimnazială Șerban Vodă Cantacuzino, iar din data de 6 aprilie 2020 este Inspector pentru învățământ primar la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea.
Cozia-Info: A fost meseria pe care v-ați dorit-o dintotdeauna?
Da, deci de copil asta mi-am dorit întotdeauna. A fost dorința mea, dar și a părinților mei care nu vedeau altă meserie mai frumoasă, decât cea de învățător. De aceea, le-am insuflat-o și celor șapte surori, din cei 11 frați și toate lucrează în învățământ.
Când am fost la Inspectoratul Școlar în primele zile, mă gândeam : „Doamne, eu nu fac ceea ce îmi place", deoarece mie mi-a plăcut munca cu copiii. Fiecare Inspector are obligația de a avea două ore de predare, eu am ales două ore de geografie, pentru că noua încadrare nu îmi permitea să am ore de învățământ primar. La acestea se mai adăuga responsabilitatea nouă cu activitățile educaționale în cadrul proiectului SISTEM.
Ca Inspector, a fost ceva nou, ceva la care nu m-am gândit și care mi-a provocat greutăți în urma desprinderii de copii. Am avut o clasă cu 30 de copii, cls.a-II-a, cu care mă mândream, alături de care am avut rezultate deosebite.
Cozia-Info: Care credeți că sunt cele mai importante aspecte ale educației și ce vă face să credeți asta?
Eu consider că în primul rând trebuie să-ți iubești meseria. Situația în care se află acum învățământul, este o situație inedită care ne-a luat pe fiecare pe nepregătite. În momentul de față aveam un surplus, adică materia prea încărcată, iar lucrul acesta ar trebui ca în timp să se rezolve, să se aerisească puțin materia. În calitate de inspector, am făcut inspecții online în tot județul și am constatat că cel puțin la învățământul primar, vor avea foarte puțin de recuperat.
Cozia-Info: Cum s-a desfășurat lucrul alături de elevi, mai ales online? Ați întâmpinat dificultăți ?
Nu am întâmpinat dificultăți la cursurile online, a fost doar puțin mai obositor.
Cozia-Info: Credeți că revenirea la cursuri este mai benefică pentru elevi?
Da, este mult mai benefic, deși am emoții, în sensul că: „atunci când ai acasă o mamă bolnavă și bătrână" și te duci la școală, ți-e teamă.
Cozia-Info: Ce mesaj le transmiteți copiilor, cât și părinților, pentru a avea încredere în școală?
Copiii să nu uite că sunt elevi, dar în același timp că au și niște obligații, iar părinții să nu se aștepte, să facă școala ce nu pot ca părinți să facă acasă, eu am avut norocul de părinți responsabili, cu care am avut o relație bună.
Pentru a fi un învățător bun, am constatat că nu ai nevoie de cât să-ți placă meseria, să-ți placă copiii, și să faci totul cu plăcere.
Activitate politică:
„ Sunt consilier local, ( PNL) la al treilea mandat, și am rămas în această echipă, în primul rând pentru că erau persoane pe care le cunosc, dl.primar, pe care îl cunosc din timpul liceului, a fost absolventul liceului Pedagogic, alături de d-na doctor Dorina Constantinescu, soția. Am intrat cu puțină teamă, m-am bucurat de respect și apreciere, iar lucru acesta m-a făcut să rămân.”
Cozia-Info: A fost vreun proiect de hotărâre care v-a deranjat, care nu a fost în acord cu viziunea partidului dv.?
Nu am avut niciun fel de nemulțumire, s-a discutat cu noi și niciodată nu ne-a impus, întotdeauna când am votat ceva, am votat fără teamă.
Cozia-Info: Ce v-a determinat să intrați în politică?
Eu nu mi-am dorit să intru în politică, am intrat pentru că s-a insistat. Domnul primar care era atunci președintele PDL-ului , dl. Scârlea Gheorghe, dl. Sami Vîlcu, dar cel mai mult, persoana care m-a determinat a fost fratele meu, inginerul Darie Ungureanu de la primărie. „Faptul că am rămas, înseamnă că m-am simțit bine, apreciată și respectată. Am intrat într-un grup în care cunoșteam câteva persoane, pe care le apreciam, din orice punct de vedere. Eu privesc cu încredere și cu convingerea că orașul Călimănești, va fi pe zi ce trece mai atractiv”.