I Interviu

Brezoi, un dascăl trubadur printre portative – Constantin Feraru

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

De peste 25 ani vocea caldă și melodioasă a lui Constantin (Costel) Feraru a răsunat prin restaurantele de top ale stațiunilor din nordul vâlcean. La orele serii turiștii și nu numai au savurat serile de muzică oferite de formațiile live care au completat un program deosebit cuprins în contemporanul zonei turistice de aici. Unul dintre acești trubaduri este Costel Feraru, care de doi ani s-a retras din scena restaurantelor. Ce face acum și cine este Costel Feraru ne spune Diana Deaconescu într-un interviu realizat cu domnia sa.

 

Constantin Feraru locuiește la Brezoi, jud. Vâlcea și este profesor de muzică al Liceului „Gheorghe Surdu” din localitate. A absolvit Școala Populară de Arte - secția pian; Colegiul Pedagogic – institutori muzicali; Universitatea de Muzică din București; Master – domeniul  Muzică  - Specializarea Educație Muzicală. 

Carieră - Activitate profesională:

,,Am activat încă din copilărie la o formație la „Casa Pionierului”, din Brezoi,  formația se numea Discipolii,  avându-l îndrumător pe domnul profesor Nicolae Enache.

În 1989, m-am angajat ca profesor la aceeași instituție, la Casa Pionierului, în Brezoi. Ne-am făcut formație de muzică ușoară, coruri, dar mai mult m-am axat pe muzică ușoară. Am obținut rezultate deosebite la nivel de țară, locul I, mențiune, pe litoral la Năvodari, în anii 1990, 1991, 1992.

În anul 1992, m-am transferat cu serviciul la „Clubul Copiilor din Călimănești”,  unde am făcut o formație de muzică ușoară, folk care a funcționat 1995 până în 2010, unde am obținut rezultate excepționale la nivel județean, obținând mereu locul I.  De asemenea, am obținut locul II și mențiune pe țară, la muzică ușoară, și locul I la concursuri interjudețene.

Din anul 2010 m-am transferat la „Liceul Gheorghe Surdu", din Brezoi, unde activez și în momentul de față. Aici m-am axat  pe cor, corul se numește „Cristalin”, este un cor mixt format din băieți și fete foarte talentați, care au obținut rezultate deosebite la nivel județean și interjudețean.

De asemenea, între anii 2014 – 2018 am profesat și la școala Generală Ș.V.Cantacuzino din Călimănești.

 

Cozia Info: De ce nu v-ați  limitat la a fi cântăreț  și ați ales și cariera de profesor?

  • Mie mi-a plăcut de mic copil să profesez ca și profesor, și am activat ca și cântăreț timp de 25 de ani, am mers în paralel, ziua la școală, iar seara participam la diferite evenimente. (la motel- Cozia; Casa Românească;  Voineasa, și în multe alte locații din diferite localități).

Cozia-Info: Care este instrumentul care vă ajută să vă exprimați mai bine din punct de vedere muzical?

  • Sunt trei instrumente muzicale: orga, chitara și pianul.

Cozia-Info:  Aveți  câteva nume de elevi sau foști elevi cu care  vă mândriți?

  • Da, am mai mulți elevi cu care mă mândresc, printre care: Cîrstea Bică; Manta Ionel; Deaconu Andrei Dragoș; Feraru Dumitru; Oprescu Remus; Drăgan Eliza;  Deaconu Daniela, Deaconu Delia; Naum Diana, Jumăra Adriana; Popescu Ramona; Munteanu Alina; Băluță Marian; Schell Alfred, Ionescu Mădălin.

Cozia-Info:  Ce alte hobby-uri mai aveți în afară de muzică?

  • Sportul (fotbal, tenisul și handbalul și bineînțeles gimnastica).

Cozia-Info: Mulți adolescenți renunță la pasiunile lor artistice pentru că membrii familiei lor le spun binecunoscuta sintagmă „ cu arta mori de foame”.  Ce părere aveți despre acest lucru?

  • Nu sunt de acord, pentru că, arta este un lucru pe care nu poate să-l facă oricine, tocmai de aceea trebuie să fi și născut să ai un talent, mai ales la muzică și la pictură. Și „nu mori de foame”, pentru că poți deveni cadru didactic, solist sau instrumentist într-o formație, dirijor de cor...

Cozia-Info:  Care a fost cea mai frumoasă parte din cariera dv. de muzician?

  • Tot timpul de-alungul vieții, ca artist, nu ai ce să regreți.

Cozia-Info:  Ce sfaturi aveți pentru cei ce își doresc o carieră în muzică ?

  • În primul rând, trebuie să-i placă muzica, indiferent de gen, ușoară, populară, etc... și să muncească mult, fără muncă nu se poate.