P Politică

Comentariile Coziei: Consiliul Județean preia taberele școlare din județul Vâlcea

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Cele trei tabere se află în nordul județului Vâlcea (două în stațiunea Călimănești, Cozia / Păușa și una pe Valea Lotrului la Malaia). Situate în resorturi rezonabile ca suprafață imobiliară aceste unități sunt realizate din construcții de lemn și placaje prefabricate (în mare parte), oferite copiilor din întreaga țară ca destinație de recreere și petrecere a unui sejur de 10 – 15 zile. Rețeta administrării de către Ministerul Tineretului și Sportului, prin agențiile județene s-a dovedit a fi, până la urmă, falimentară! Cu toată agitația conducătorilor, cu investițiile întotdeuna pe bucăți aceste tabere au atrătat de la an la an mai ineficiente, ajungând în al 29-lea an postrevoluționar, să fie niște paragini.

În mentalul colectiv salvarea fostelor active de stat ar fi trecerea lor în domeniul privat și revigorarea pe banii personali ai unui investitor, devenit în același timp și proprietar. Ei bine, de ceva vreme Legea permite unităților administrative să administreze investițiile prin intermendiul direcțiilor interne, iar Consiliul Județean, condus de PSD-istul Constantin Rădulescu, face foarte bine acest lucru. După preluarea lor va fi organizat concurs pentru ocuparea postului de șef serviciu, vor fi scoase posturile necesare cu adevărat (bucătari, cameriste, personal de întreținere, etc.) și se vor investi banii necesari pentru reabilitare și dotări moderne. Noua organizare va fi ușor controlabilă pentru că șefii acestor unități nu vor mai fi numiți pe viață, iar unitatea în sine va răspunde în fața clienților pentru orice abatere de la norme. Noua formulă de administrare va deschide calea unor servicii serioase, realizate în numele interesului general care   elimină superficialitatea și interesul avar al investitorilor particulari.

În zona de nord, Consiliul Județean a creat un astfel de serviciu. Este vorba despre proiectul Mirajul Oltului din stațiunea Călimănești – Căciulata unde vor fi administrate, în totalitate de către Consiliul Județean Vâlcea, un aqua parc, un debarcader cu vaporaș pentru plimbări și un parc sportiv cu dotări complexe. Începând cu anul 2019 acest parc va fi adminstrat printr-un un serviciu în subordinea Consiliului Județean care va oferi raport de activitate lunar și servicii stabilite după norme cu personal calificat și bine plătit.

Săptîmâna aceasta la Ministrul Tineretului și Sportului, ministrul Bogdan Matei, s-a întâlnit cu președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu. Discuția dintre cei doi s-a concentrat pe situația sportului, dar și a bazelor sportive pentru tineret din județul Vâlcea.
MTS este unul dintre ministerele cele mai avansate în ceea ce privește procesul de descentralizare și unul dintre subiectele discutate a fost și viitoarea trecere a taberelor din patrimoniul MTS în cel al CJ Vâlcea.
Cel mai probabil, Consiliul Județean Vâlcea va prelua trei tabere, dar și hotelul de lângă Inspectoratul Școlar, acestea având nevoie de investiții și modernizare.
Bogdan Matei și Constantin Rădulescu au discutat și despre diverse proiecte pentru dezvoltarea sportului de masă, care să fie practicat de o parte din ce în ce mai mare a populației și despre necesitatea ca bazele sportive să fie cât mai accesibile celor care vor să facă mișcare.
În perioada următoare, președintele CJ Vâlcea se va deplasa în teritoriu pentru a vedea situația bazelor și imobilelor care vor fi preluate de la MTS, pentru a putea face astfel și o evaluare optimă a investițiilor care vor fi necesare.