P Politică

Miercurea PSD-ului. Mihai Iacovete conferință de presă – miercuri 01.11.2023

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Mihai Iacovete este cunoscut la Călimănești din activitatea silvică. Lucrează aici din 10 august 1986, urmând tradiția din familie, tatăl silvicultor. A venit practicant, iar din anul 1990 șef districtul 2 Călimănești, unde a avut continuitate până în anul 2021. Din acest an este numit șef de ocol, la Ocolul Silvic Călimănești, pe o perioadă de delegare (interimat) până în anul 2024. În prezent această delegare a fost anulată de către jocurile politice.

Mihai Iacovete este născut în comuna Dăești, la 27 august 1968. A copilărit și de fiecare dată a venit cu mare bucurie la Călimănești. Strângea bani ca să vină la bâlciul din Jiblea, iar în vremea adolscenței își lăsa bicicleta la rudele din strada Gării și hoinărea prin Călimănești. Căsătorit cu o călimăneșteancă (fata lui Silică Salomia), are doi copii: un băiat de 21 ani student la Facultatea de Silvicultură Transilvania din Brașov și o fată de 18 ani elevă la liceul Mircea cel Bătrân din Rm.Vâlcea. Fata înclină către arhitectură. Mihai Iacovete este președintele organizației PSD Călimănești.

 

Mihai Iacovete a declarat pentru Cozia-Info: Organizația de la Călimănești este în plină funcționare. Este prezentă pe teren, am început să interacționăm cu oamenii în diverse cartiere și zone ale orașului nostru, contorizăm doleanțele și propunerile pentru programul viitor, când vom ajunge să conducem Primăria orașului Călimănești. Este foarte importantă colaborarea cu cetățenii noștri pentru conturarea unui program administrativ pe termen scurt, mediu și lung, astfel încât noi să ne prezentăm ca o echipă în fața dumnealor. Cred că s-a dus timpul cu mințitul cetățenilor! Trebuie să ne coborâm în stradă în așa fel încât să putem sta de vorbă cu oamenii, să le preluăm problemele, să le ducem în Consiliul Local, de unde să transmitem rezultatul pentru care am fost solicitați. În felul acesta programul de care am vorbit va putea fi aplicat (pe teremen scurt, mediu, lung) beneficiind de susținerea largă în ceea ce privește dezbaterea publică. Nu facem proiecte de culise și nu sunt culese de către un singur om. Avem consilieri, birou politic, reprezentanți pe secțiile de votare și o conducere a organizației.

Cozia-Info: Am văzut că ați început deja să culegeți probleme ale cetățenilor, mare parte dintre ele s-au și rezolvat!

Așa este! Administrația de la conducerea orașului a început să perceapă că au o opoziție destul de puternică, iar, în situația aceasta clar sunt determinați să îndrepte anumite greșeli. În cazul de față Primăria realizează că au niște oameni care verifică și văd ce se întâmplă în orașul Călimănești.

 

Cozia-Info: Câinii comunitari? Cum vedeți problema aceasta și ce ar trebui făcut?

Câinii, săracii de ei, au devenit o problemă cam peste tot! Și eu sunt iubitor de animale, acasă am câini, pisici, iar prin natura meseriei susțin animalele, dar nu este locul lor pe stradă! Cert este că aceste animale au adus și victime în rândul localnicilor, copiilor, turiștilor. Nu este o carte de vizită foarte plăcută pentru orașul Călimănești, mai ales că sunt răspândiți prin toate zonele orașului. Cred că ar trebui să ne preocupe mai mult sterilizarea și relocarea lor către cetățenii care vor să-i adopte. Să aibă grijă de ei, să-i crească în așa fel încât să fim în siguranță pe orice uliță, pe orice stradă. Adopția cred că este și una dintre soluții în așa fel încât, prin mediatizare orice cetățean și-ar dori să adopte un câine pe care să-l crească în așa fel încât să nu se mai întoarcă pe stradă. Aceștia ar fi pașii corecți: sterilizare, adopție, Poliția Locală să verifice și să apere teritoriul Unității noastre Teritoriale, iar cei care sunt prinși că abandonează animale să fie aspru amendați.

 

Cozia-Info: Cum comentați proiectul geotermal (Seaca și Căciulata) implementat de către Executivul condus de dl. Constantinescu?

Trebuie să recunoștem că este o treabă excelentă! Cam târziu, eu cred că se putea face și mai devreme, dar este o treabă foarte bună. Sondele geotermale vor acoperi tot ceea ce înseamnă orașul atât la Căciulata cât și la Seaca. Este o treabă foarte bună, va crește confortul cetățenilor și prețul pământurilor în zona Seaca. Dacă realizăm și acolo infrastructură, utilități, energie termică verde vă dați seama că acel cartier va arăta altfel.  Sonda geotermală este ca și o utilitate și mai este și o chetiune de bani pentru că atâta timp cât există concurență între Primărie și Geoterm clar că va determina un preț mai scăzut al apei geotermale. Trebuie să fim fericiți că ne-am născut în această localitate unde beneficiem de multe bogății ale naturii. Până la urmă apa geotermală nu ne ajută doar la încălzit ci și pentru tratament. Infrastuctura noilor sonde și mai ales cea de la Seaca trebuie să beneficieze de conducte care să ducă apă peste tot (zona Livezi, Teaua, Târzâian, A.I. Cuza, etc.).

Zona de sud a Călimăneștiului, pur și simplu a fost uitată! Este nevoie aici de asfalt, curent, canalizare și apă, dar și geotermală. Toate astea vor aduce plus valoare oamenilor de acolo care au terenuri sau trăiesc în această zonă.

 

Cozia-Info: Adventura Parc, un alt proiect implementat de Primăria Călimănești?

Sunt la curent, vă dați seama! Nu cred că este o zonă de Adventura Parc acolo în spatele hotelului Central – fostul izvor nr. 8 până către Drumul Muncitorului! Eu am fost cel care am predat cele 20 ha împreună cu echipa mea. A fost o predare de la Direcția Silvică și Ocolul Călimănești către un parteneriat între RNP RomSilva și Primăria Călimănești. Am fost de acord și am și promovat zona aceasta de pădure a Drumului Geniului populată și căutată de turiști. Urmează acum încă o predare de la începerea Drumului Geniului până către Căciulata tot ca și zonă de pădure parc. Deoarece acest drum de cură balneară figura și in registrele RomSiva și la Primăria Călimănești și s-a ajuns la concluzia că este oprtun să fie folosită ca pădure parc.