P Publicistica

Cenaclul A.E. Baconsky – Călimănești. Scrisori din secolul al XIX-lea

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Prin răsfoirea unor vechi scrisori între câțiva iluștri cărturari ai unei perioade de formare a statului modern român, se poate evidenția cu ușurință preocuparea lor de a crea un sistem educațional care să răspundă celor mai exigente cerințe menite să țină pasul cu o Europă culturală pre-formată cu mult înainte.

Ion Creangă îi scria astfel lui Negruzzi: Iași, 1885, Februarie 22.

STIMABILE D-LE NEGRUTZ,

Prin ziarul ”Voința Națională” de ieri, Joi 21 se vede publicată o ”deciziune ministerială” destul de aspră și, pe cât se pare, nepărtinitoare, în privința cărților didactice, de-o-cam-dată a celor de parte științifică, după raportul comisiunei însărcinate cu esaminarea unor asemine cărți.

Desigur că și cele de partea literară vor trece prin asemene purgator degrabă, degrabă. Eu, împreună cu colegii mei: Receanu, Ienăchescu și Grigorescu, încă de pe la 1868 am început a scoate la lumină asemine cărticele și anume: 1) Metoda Nouă de scriere și cetire pentru clasa I-a primară. 2) Învățătorul Copiilor, carte de cetire pentru clasele primare. 3) G...eografia Județului Iași. 4)  Harta Județului Iași. 5) Povățuitor la cetire prin scriere și 6) Regulele Limbei Române de D-l T. Maiorescu pentru clasa II primară, retipărite de mine cu învoirea autorului; ”Metoda Nouă” și ”Învățătorul Copiilor” sunt aprobate și prin decret domnesc, din timpul D-lui Moirescu. Celelalte âncă sunt aprobate prin deciziuni ministeriale. Noi fiind ucenicii D-lui Maiorescu și ai Societăței literare          ”Junimea” parcă nu ne-am prea teme, ca lucrările noastre să fie asvârlite cu despreț din școală, dacă, comisiunea însărcinată nu ne va judeca muntenește… Vorba ceea: (cimilitura râmei): ”Apără-mă de găini că de câni nu mă tem”.

Dorind dar cu nerăbdare a ști cam ce soartă ar ave cărțile noastre, Vă rugăm respectuos a face, prin prietenii D-voastre, să aflăm cam ce ne așteaptă în privința cărților mai sus însemnate.

Ertați-ne, vă rugăm, de îndrăsneala ce am avut de a vă supăra, și primiți din parte-ne încredințare de stima și respectul ce vă păstrăm.

  1. CREANGĂ

 

Note:

Publicată pentru prima oară de Gh. Kirileanu în ”Ion Creangă” 1919, XII, pg.101-102. Reprodusă, ca inedită, de D. Furtună în ”Neamul Românesc Literar” 1926 nr.17 și Leca Morariu în ”Făt Frumos” 1926, I, pg.96.

”Voința Națională”, ziar național liberal, București; apare din Iulie 1884.

  1. Receanu, G. Ienăchescu și C. Grigorescu, institutori din Iași.

Bogate amănunte despre colaboratorii și edițiile acestor manuale didactice se găsesc în Leca Morariu: ”Institutorul Creangă”, Cernăuți 1925.

Regulele Limbei Române pentru începători (gramatică pentru clasa II primară), de Titu Maiorescu, retipărită de I. Creangă. Datată 1880 de I.A. Rădulescu-Pogoneanu în Studii București, 1910, pg.123.

”Moirescu”, cf. autograful

I.Creangă a intrat în Junimea în 1873.

 

N.Red. Scrisoarea s-a reprodus întocmai, respectând ortografia vremii.