P Publicistica

Călimănești și oameni ai săi – dicționarul de știință, artă, cultură și sport al orașului, autor Fenia Driva, 2006 - Taloș Măluțeanu Augustin

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

A fost medic radiolog, doctor în științe medicale, publicist.

S-a născut la 10 decembrie 1921, la Gherla și a decedat la 20 februarie 1994 la Călimănești. Părinții săi au fost Taloș Augustin, profesor și mama sa, Lavinia, casnică. A urmat Școala Primară, Liceul Teoretic Gherla(1940); Facultatea de Medicină București(1946); Teza de doctorat în medicină și chirurgie a susținut-o la 6 iunie 1947, obținând nota 10 cu laudae.

A fost membru corespondent al Academiei Române – Academia de Științe Medicale București. A fost căsătorit cu Lidia Ștefănescu, medic și au doi copii: Anca și Radu, ingineri. A lucrat în diferite clinici și spitale din București, ca extern și intern, prin concurs (1943-1945); medic al Circumscripției Sanitare din Taga – Gherla (1947-1949); director al Centrului Județean Antituberculos din Someș; medic consultant al Sanatoriului T.B.C. din Slatina (1949-1953); medic șef și director al stațiunii balneare Ocna Sibiului(1953-1957); medic primar balneolog al stațiunii Călimănești (1957-1981); medic specialist radiolog, medic șef Policlinică (1957-1959); director medical al stațiunii Călimănești(19959-1960); director al Serviciului Medical Balnear (S.M.B.) Călimănești (1960-1963).

A fost medic primar gr.II radiologie (1977), medic primar gr.I (1981) și doctor în științe medicale.

Contribuții la dezvoltarea medicală în țară: A înființat Circumscripția Sanitară din Taga – Gherla, unde a dus o muncă susținută prin prevenirea bolilor transmisibile, descoperirea și tratarea bolilor sociale și, în special, scăderea mortalității infantile. A înființat și condus C.J.A. Someș, organizând depistarea bolnavilor, organizarea fișierului precum și prima vaccinare B.C.G. copiilor din raza județului. A contribuit la organizarea și dotarea circumscripțiilor sanitare și, în special, la combaterea și jugularea epidemiei de poliomielită și prevenirea bolilor cu infecții contagioase în raionul Someș. În cadrul Sanatoriului și Dispensarului T.B.C. Slatina, unde a participat la înființarea lui la 1 decembrie 1949, a organizat evidența bolnavilor T.B.C. din raioanele Slatina și Vedea, participând activ la depistările în masă, precum și la tratarea acestora. A pus în practică un nou tip de aparat: Potain pentru spălările pleurale în 1950. Înființarea secției de nămoloterapie cu 20 de paturi, mărirea capacității de tratament și cazare în stațiunea Ocna Sibiului.

Contribuții la dezvoltarea medicală în stațiunea Călimănești: În cadrul Policlinicii Balneare Călimănești, a construit un nou dispozitiv pentru aparatul Potter-Bucky, un nou model de distinctor precum și un dispozitiv original de xeriografii pentru aparatul Roentgen cu ½ undă neredresată. În cadrul stațiunii, în perioada cât a funcționat ca director, s-a înființat o nouă secție de hidroterapie cu 800 proceduri / zi, două secții de fizioterapie, amenajarea izvoarelor 6 și 8, forarea izvorului Căciulata nr.3 și Bivolari.

În activitatea sa științifică a participat cu lucrări și referate în cadrul simpozioanelor U.S.S.M. și în revistele de specialitate.