P Publicistica

31 ianuarie 2018 la Călimănești - Căciulata. 600 de ani de la trecerea spre cele veșnice a Voievodului Mircea cel Mare

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Anul acesta, anul Centenarului Marii Uniri, se împlinesc 600 de ani de la moartea voievodului Țării Românești, Mircea cel Bătrân. Orașul Călimănești împreună cu Mănăstirea Cozia, Bibiloteca și Forumul Cultural Călimănești a organizat pe parcursul a două zile Parastasul voivodului, la care au participat toate oficialitățile județului Vâlcea, alături de invitați, personalități și localnici.

În prima zi, marți 30 ianuarie 2018, în sala de lectură a Bibliotecii A.E.Baconsky s-a desfășurat simpozionul „600 de ani de la trecerea spre cele veșnice a Voievodului Mircea cel Mare” unde starețul Mănăstirii Cozia, arhim.dr. Vartolomeu Androni a vorbit despre Mircea cel Mare și Mănăstirea Cozia; prof. Gh. Oprica, directorul Liceului Tehnologic de Turism Călimănești – Mănăstirea Cozia vatră de cultură și spiritualitate românească; sociolog Ligia Rizea – Protretele lui Mircea cel Mare de la Mănăstirea Cozia; scriitor Fenia Driva, președintele Forumului Cultural Călimănești – Mircea cel Mare și Cozia în scrierile vremii. Programul a cuprins și un recital poetic susținut de scriitorii Paula Adriana Cozian, Nicolae Ghinoiu, Mircea Vasii și bibl. Georgeta Tănăsoaica.

Ziua următoare, la Mănăstirea Cozia a fost oficiată Liturghia și Slujba de pomenire la sfârșitul căreia au fost rostite discursuri din partea Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei Vâlcea, Primărie Călimănești, Inspectoratului Școlar Județean, evenimentele fiind conduse de către ÎPS Varsanufie episcopul Râmnicului. În final, toți cei prezenți, au luat parte la parastasul voievodului.