P Publicistica

Primul roman de acțiune scris de un călimăneștean și publicat la Călimănești. Nicolae Ghinoiu „Operațiunea Edelweiss”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În cocheta stațiune balneoclimaterică există un nucleu de intelectuali foarte activi printre preocupările publicistice. Printre aceștia, ca un nucleu, în tot timpul s-a evidențiat Biblioteca A.E.Baconski din localitate, care desfășoară o activitate susținută pe planul cultural. Există aici Cenaclul cultural A.E.Bconski și Forumul Cultural Vâlcea în cadrul cărora intelectualii călimăneșteni au publicat cărți de poezie, epigramă, etc.

Cozia-Info vă prezintă romanul de acțiune scris de călimăneșteanul Nicolae Ghinoiu, pensionar, angajat la cadre în fostul Complex Balnear Călimănești. Romanul a fost publicat în luna noiembrie 2014 la Editura „Sf. Ierarh Nicolae”. O carte admirabilă, după cum notează ing. Mihai Sporiș în recenzia cărții, în care îşi găsesc locul, concomitent, artisticul şi istoricul; dragostea şi obsesia muncii-zilnice (care ne lipseşte atât, acum!); serviciul şi calitatea de a împropietării individul cu spaţiul în care munceşte şi trăieşte; natura înconjurătoare atât de prielnică vâlcenilor şi traiul zilnic; realitatea şi ficţiunea, prima, într-un procent mai substanţial decât a doua! şi, nu în ultimul rând, bucuria de a citi-o dintr-o răsuflare, uitând de preamultele necazuri ale acestei realităţi!

Am notat cele de mai sus, încercând să plasez cartea în spaţiul în care cititorii se grăbesc să o citească…Pentru cei care nu vor reuşi acest lucru va trebui să consemnăm succint ce a determinat aceste gânduri pe care le-am avut noi când am lecturat dintr-o răsuflare acest reuşit roman de aventură scris de Nicolae Ghinoiu … O carte atât de reală, care umple de bucurie pe cetăţenii care locuiesc în acest nord de Oltenie, din judeţul Vâlcea.

Acţiunea se petrece în Călimăneşti (spion german paraşutat în Ţara Loviştei, în 1950, şi, care, după ce ucide un cioban, luându-i numele, Ion Pop, se stabileşte în Călimăneşti încercând să creeze o reţea de sabotare a lucrărilor de prospecţiuni geologice şi subminare a unor investiţii majore din Economia Naţională…). Drumul său, la vedere şi în umbră, se desfăşoară în spaţiul unei zone de ţară specifică României anilor imediat celui de-al Doilea Război Mondial, cititorul având ocazia să cunoască, să revadă dacă este mai în vârstă, acea realitate atât de bine construită atunci: cu salariaţi cinstiţi dornici de muncă, cu şmenari şi derbedei care nu se pot acomoda cu munca, cu organizarea nouă a Poliţiei de acum desfăcută în două: Miliţia şi Securitatea statului; cu tineri care se iubesc, se căsătoresc, cu distracţiile lor din care lipseşte televizorul şi tranzistorul, cu Organizaţiile de Sindicat şi PMR…O Românie a copilăriei şi tinereţii noastre, cei născuţi după 1940… Dar, spionul spionilor, Johan Ritter-apoi Daniel Nelson-alias Ion Pop-este ales de serviciile germane, foste ale lui Canaris, şi STASI, ale germanilor sovietici, şi trimis în misiunea « Edelweiss » de aducere la suprafaţă a « Depozitului Diavolului », comoara lui Hitler, ascunsă pe fundul Lacului Toplitz din Austria…În sfârşit, spionul spionilor-român de fapt-îşi duce la îndeplinire misiunea, câştigă 10 miloane de dolari, iar la întoarcerea în ţară este arestat de Securitatea română în urma cercetărilor amănunţite ale seviciului din Raionul V (Vâlcea)…

Un roman modern care te ţine în priză, scris, se pare, de chiar unul dintre făptaşi, acum scriitorul Nicolae Ghinoiu, iar atunci, prin anii ’50 de « Gh Rizoiu » de la cadre, Societatea de Turism « Călimăneşti », întâlnim şi numele doctorului Mălureanu, ştim noi cine-i acum; sigur, ne plac lucrurile acestea care leagă ficţiunea cu realitatea, trebuind să-i dăm crezare autorului, care ne previne din prima pagină: « Întâmplările din această carte au la bază fapte reale, cu menţiunea că numele unor personaje sunt fictive. Naraţiunea conţine şi personaje autentice, pentru a respecta desfăşurarea evenimentelor şi adevărul istoric » … mai spune Mihai Sporiș, membru al Forumului Cultural Vâlcea.