S Sport

Campionului internațional Andrei Rareș Toader i-a fost acordat Titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Călimăneşti

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Orașul unde s-a născut, campionul în atletism – aruncarea greutății, Rareș Toader, l-a premiat astăzi cu cea mai înaltă distincție. Rareș are 25 de ani și este fiul preotului Toader Eduart de la parohia Păușa și al Alinei Toader profesor. După cum notează departamentul de specialitate din Primăria Călimănești, la inițiativa primarului Florinel Constantinescu: ”Intrat recent în rândul select al sportivilor români, Andrei Rareș Toader este născut  în data de 26 mai 1997 la poalele munților Cozia, în localitatea vâlceană Călimănești,  într-o familie cu antecedente sportive de performanță. Studiile primare și gimnaziale le finalizează în orașul natal, urmând studiile liceale în Râmnicu Vâlcea, la Colegiul Național Mircea cel Bătrân și Facultatea de Educație Fizică și Sport, secția “Sport și Performanță Motrică’’ la Universitatea Pitești. Sportul a intrat în viața sa încă din copilărie prin practicarea fotbalului la nivel județean. Abilitățile fizice îi sunt remarcate la vârsta de 12 ani de către bunicul pe linie maternă, Aurel Berbece, fost campion național în 1967 la săritura în înălțime, fiind cel care îi testează capacitățile pe mai multe ramuri ale sportului, care îi insuflă dragostea pentru atletism și care pune prima cărămidă la parcursul devenirii celui supranumit astăzi „Hulk de România”. Cariera sa sportivă debutează în iulie 2014, la vârsta de 16 ani, cu un record național obținut  la categoria copii, câștigând medalia de argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Utrecht (Olanda), devenind în scurt timp unul dintre aruncătorii de top ai României. Drumul spre performanță necesită un efort susținut în ceea ce privește corpul, zile întregi de antrenament, seriozitate, pasiune dar și abilități înnăscute. Presupune sacrificii pe care puțini oameni sunt capabili să le imagineze, presupune renunțări la plăceri personale, zeci de ore de antrenament, pregătire fizică,  motivație, atitudine și dorință. Cu fiecare pas, fiecare antrenament, fiecare experiență, fiecare competiție, Rareș Toader reușește să rămână fidel unui stil de viață care presupune rigurozitate și disciplină obținând  rezultate care stârnesc ecouri în lumea sportivă. Deține toate recordurile naționale la aruncarea greutății, de la categoria juniori până la categoria seniori. În perioada 2015 - 2016 este medaliat cu argint la Campionatele Europene de juniori desfășurate în Suedia, fiind singurul reprezentant al țării noastre în această finală. Este de asemenea vicecampion  de Juniori  la Trialul Olimpic  Bakku- Azerbaidjan și  Vicecampion la Campionatul Mondial de Juniori desfășurat în  Polonia.” notează Primăria Călimănești.

Rareș este de acum al șaselea călimăneștean care primește acest grandios titlu. În plenul ședinței Consiliului Local Călimănești a declarat: ”Domnule primar, stimate autorități locale, este o onoare pentru mine și totodată mă responsabilizează să promovez orașul nostru în toate colțurile lumii. Este o mândrie să fiu cel mai tânăr cetățean de onoare al orașului. Aici m-am născut, aici am crescut și aici am început să practic atletismul sub îndrumarea bunicului meu care este și el născut și crescut în orașul Călimănești. Mulțumesc părinților mei care m-au susținut și mă susțin necondiționat și, nu în ultimul rând, profesorilor de la școala generală care au contribuit la educația și formarea mea ca adolscent. Vă mulțumesc!”

În cei peste 600 de ani de istorie, (continuă referatul primăriei) orașul Călimănești a dăruit lumii nu numai monumente și locuri încărcate de istorie ci și oameni care au făcut istorie, personalități importante care s-au născut ori s-au stabilit în orașul de pe malul Oltului și care, prin talent, dăruire și dragoste pentru cultură, au transformat orașul Călimănești  într-un pol de excelență nu doar la nivel național  ci și internațional. Patrimoniul cultural al localității nu ar fi atât de complex fără existența personalităților locale care au excelat în domeniile cele mai diverse ale culturii precum artele spectacolului, medicină, științe exacte, literatură  sau lumea sportului. Dinamica de dezvoltare a unui oraș poate fi măsurată în multe variabile, însă una dintre cele mai bune unități  de cuantificare este calitatea oamenilor care formează o comunitate. Fără a propune ierarhizări de vreun fel, amintim o parte dintre personalitățile locale intrate în rândul cetățenilor de onoare precum profesorul Mihail Sandu, actorul Florin Zamfirescu, dr.Gheorghe Mămularu, părintele arhm. Vartolomeu Androni, dr. Sabina Cuprian, conștiințe civice exemplare, oameni mari cu aspirații și ambiții culturale la fel de mari care merită să rămână în memoria locului care i-a născut.

Propunerea de astăzi reprezintă o certitudine a faptului că orașul Călimănești încă nu și-a epuizat  resursele.

În anul 2016, Rareș s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Cu o lună înaintea plecării în Brazilia, în urma controlului doping este testat pozitiv și exclus din lot, fiindu-i suspendată activitatea pentru trei ani. Pasiunea sa fără limite pentru sport, devotamentul, dorința de a rămâne printre elitele sportului, au făcut din această încercare controversată o motivație firească pentru a se autodepăși, pentru a doborî recorduri personale și a demonstra că pe lăngă antrenamentul fizic stă un psihic de neclintit. Astfel, Rareș revine în lumea sportului în anul 2019 cu un record personal obținut în cadrul Campionatelor Internaționale desfășurate la Cluj – Napoca iar  la Universiada de la Napoli stabilește un nou record al competiției cu o aruncare de 20,60 m. Obține titlurile de Campion Național la categoria seniori, Campion Balcanic de seniori și multiplu medaliat la Campionatele Balcanice de Juniori și Seniori, Campion la Internaționalele de Atletism. În reuniunea atletică de la Brno (Cehia) a reușit în proba de  aruncarea greutății o performanță de  21,29 metri, rezultat care îi asigură atât calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo cât și  corectarea recordului național al României. Rareș Toader este al șaptelea atlet român care reușește să realizeze baremul de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, competiția sportivă cea mai complexă, un adevărat regal al confruntărilor sportive, atât pentru sportivi cât și pentru spectatori. Succesul în practicarea unui sport este un proces complicat și de durată iar multiplele rezultate obținute de Rareș până în prezent nu fac decât să anunțe începutul unei cariere sportive de înaltă performanță. Este extrem de important  să punem reflectorul pe tinerii sportivi de succes cum este Rareș, care pot deveni o inspirație pentru tinerii comunității locale și nu numai, să încurajăm și să recunoaștem meritele celui care este un model de seriozitate, performanță, ambiție și competivitate. Andrei Rareș Toader are o ascensiune fulminantă devenind  la vârsta de numai  24 ani  unul dintre cei mai valoroși atleți români la aruncarea greutății. Valoarea nu așteaptă numărul anilor iar valoarea tânărului călimăneștean s-a făcut categoric remarcată în numeroase rânduri, strălucind pe cele mai înalte podiumuri atât la nivel național și cât și internațional. Fiecare medalie obținută de Rareș a dus numele orașului nostru peste hotare, cu onoare. Fiecare succes al său a însemnat o frunză în cununa de lauri a orașului, motiv pentru care se cuvine ca urbea să îl onoreze la rândul ei. Ţinând cont de cele expuse anterior, la iniţiativa domnului primar, Dr. Florinel Constantinescu și în baza Regulamentului privind conferirea titlului de “Cetăţean de Onoare al Oraşului Călimăneşti”, aprobat prin HCL nr. 26 din 26.04.2018, Casa de Cultură “Florin Zamfirescu” propune acordarea Titlului de “Cetăţean de Onoare al oraşului Călimăneşti”, domnului Andrei Rareș Toader.