Comuna Malaia, din nordul județului Vâlcea este situată pe Valea Lotrului în coridorul turistic Brezoi – Malaia – Voineasa – Transalpina.
În această zonă vă puteți bucura de munte cu peisaj alpin, pârtie de ski la nivel de realizare 4 *** (Transalpina), cazare turistică în pensiuni și hoteluri.
Drumul Național care străbate această zonă face legătura cu Petroșani (HD), Rânca – Tg. Jiu (GJ) și celebra comună Jina (SB), ieșire în A1 zona Mirecurea Sibiului. Punctul de intersecție care pornește către aceste trei destinații se numește Obârșia Lotrului unde sunt amenajate hoteluri, pensiuni, restaurante. În anumite zone ale anului este aici și un punct de colectare ciuperci de pădure, bureți de pădure, pentru doritori. Tot aici se află unul din cel mai mare baraj de acumulare al țării și lacul artificial Obârșia Lotrului.
Pe lângă ofertele zonei își fac apariția și ”Punctele gastronomice” susținute de L 412 / 2023 cu produse proaspete de la animale și păsări crescute în gospodăria proprie ale localnicilor. Primul punct gastronimc din comuna Malaia a fost deschis de către Cosmin Popescu alături de familia sa. Cosmin este întreprinzător local și consilier la Primăria Malaia, deține o fermă de vite, după cum avea să declare pentru București Underground: ”În Brădet. Așa se numește strada aceasta din comuna noastră (n.r. com Malaia) și din acest motiv i-am pus numele ”În Brădet”. În comună este singurul punct gastronomic, deocamdată. Prin acest punct putem comercializa produsele din gospodărie pe care le gătim și le servim turistilor. Ca să poți deschide punct gastronomic trebuie să fii autorizat și să deții o activitate agricolă. Se fac niște cursuri prin Agenția Națională din Zonă Montană, să ai o bucătărie utilată, o terasă sau un loc amenajat pentru servirea mesei și o baie de srviciu.
Punctul a fost deschis în data de 17 iulie 2025 și turiștii au început să vină, nu extraordinar de mulți, dar ... au venit! Până se duce puțin vorba.”
București UNDG: Bănuiesc că este mai scump? Cum sunt prețurile?
”Nu este. Avem ciorbele la 20 lei, felul doi la 35 – 40 lei în funcție de comandă. De exemplu păstrăvul și cu vita sunt la 40 lei. Punem porții sănătoase nu ne uităm la câteva grame în plus!
București UNDG: Ca să ajungi aici trebuie programare? Se urmărește un calendar de gătit și de relații cu publicul?
Nu neapărat. Poți să suni, poți să vii direct. Sunt și pe Google Maps, am și indicatoare în comună. În ceea ce privește programul în fiecare zi suntem pregătiți cu câte o ciorbă și un felul doi. Avem carne de vită, porc, pasăre și 25% luăm de la alți producători autorizați cum este cazul peștelui. În afară de zahăr, ulei și ce mai trebuie pentru gătit totul trebuie să fie din producția proprie. Nu ai voie să cumperi, de exemplu, carne din comerț. Avem casă de marcat, suntem autorizați DSP.
Am făcut această investiție ca să dau plus valoare investițiilor făcute de familia noastră. Tăiam un vițel sau un porc și era destul de greu să-l vindem cu kilogramul, așa, cu acest punct gastronomic este altceva. Plus că ne și place ceea ce facem!
Am avut curaj pentru că localitatea noastră s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, iar investițiile din comună atrag mulți turiști. Malaia este înregistrată ca localitate de interes turistic, ne ajută feltivalul de Bluess de la Brezoi ...”
Punctul gastronomic ”În Brădet” poate fii găsit în comuna Malaia, județul Vâlcea, strada Brădet. Telefon 0751 – 774.480, Cosmin Popescu