Cu aprobarea de la Institutul de Petrol și Gaze din Ploiești s-au perindat mulți oameni care au făcut politică și care s-au folosit de tema sensibilă a introducerii gazelor naturale în gospodării. Unii dintre ei au înșelat (ca de obicei), unii dintre ei au simulat introducerea conductei, care ulterior s-a deteriorat, dar ce este important pentru Călimănești este faptul că lucrarea s-a rezolvat într-un final. Lucrul acesta s-a întâmplat la venirea Ilie Amuzan (foto) primar al orașului Călimănești, în anul 2004.
După atâta tevatură 1991 – 2004 la șeful urbanismului, ing. Ilie Nemeș exista o documentație în care era doar un contract făcut între zona Călimănești- Căciulata și Ministerul Economiei (doar aici erau prevăzute gaze naturale).
După cum a declarat pentru Cozia-Info, Ilie Amuzan (fostul primar al orașului Călimănești 2004 - 2012): ”M-am dus la București la directoarea Direcției de Petrol și Gaze din cadrul Ministerului Economiei, am văzut contractul, l-am refăcut pentru că era stipulat doar Călimănești - Căciulata, ne-am dus cu nomenclatorul care spunea Călimăneștiul cu localitățile componente: Jiblea Nouă, Jiblea Veche, Păușa, Călimănești, Căciulata și Seaca. Am făcut toate demersurile, am fost la Ploiești pentru reconstruirea noului proiect.
În final, s-a stabilit ca legătura să se facă de la distribuitorii de pe platforma de la Govora – Râureni, s-a nominalizat constructorul din București, iar cea mai mare realizare a fost, că am obținut să se facă investiția, pe banii investitorului, fără să coste nimic Unitatea Administrativ Teritorială Călimănești. Aducerea conductei de la Râureni - Govora până în Călimănești a fost gratuită! Dar, am mai obținut ceva: introducerea pe străzi în cele 6 localități componente până la casa unde s-a putut face aducțiunea, pe fiecare stradă. Nu a costat pe nimeni nimic!
Lucrarea a început din Jiblea Nouă, Jiblea Veche, Păușa, Seaca și când am ajuns la jumătate din Călimănești am primit adresă de la Ministerul Economiei și Ministerul Industriilor că nu se introduc gaze decât în Călimănești și Căciulata, pe considerentul că au pondere mai mare decât în celelalte.
A fost prea târziu, apucasem să facem recepția la fiecare din cele patru localități. Pentru că asta era ideea și cred că asta a fost atuul meu, știam anumite lucruri și am condus lucrările de așa natură că: lucru făcut, e bun făcut! De atunci, cele șase localități ale Călimăneștiului au gaze naturale! Este o rețea de medie presiune care permite racordarea altor localități. Prin conducta noastră de gaze naturale, prin medie presiune, de ceva vreme a fost racordată și comuna Dăești și Bujoreni.
Cea mai mare greutate, în acest proiect pentru care am pierdut mult timp, pe traseul Govora – Râureni - Călimănești, a fost obligația de a întocmi zeci de proiecte, secțiuni de proiectare pe lângă baraje, pe lângă zone unde erau necesare proiectări și aprobări. Au mai fost probleme la traversarea orașului Rm.Vâlcea pentru că s-au ridicat fiecare cu pretențiile lor, așa cum este regula!!!
Cozia – Info: Pe unde vine magistrala spre Călimănești?
Magistrala vine pe lângă barajul din Ostroveni - sud, pe lângă baraj, trece pe lângă gradina Zoologică pe margine, vine pe lângă barajul pe sub podul de lângă Petrom, pe lângă spital și continuă pe DN 7, Bujoreni, Olteni, Gura Văii, Călimănești.
În anul 2006 s-a făcut deja recepția lucrării! A fost perioada cu realizările remarcabile, am avut legături cu oamenii potriviți care au vrut să ne ajute, am avut legături cu cine trebuie! Altfel, în zonele astea, acum se discuta despre vise până se toceau dorințele legate de gaze. Se discuta cum vor discuta ăștia și la alegerile următoare că vor băga gaze ...” A declarat Ilie Amuzan în cadrul interviului Călimănești și istorie realizat de Cozia-Info.
Realizarea de la Călimănești rămâne istorie! Un exemplu oferit de un primar care a demonstrat comunității că a fost pregătit pentru această funcție. Aducerea gazelor aici este notat în dreptul numelui Ilie Amuzan, altcineva nu poate confisca adevărul ... chiar dacă este frustrat sau disperat să fure aceste realizări!