T Turistic

Așa va arăta Poiana lui Căliman. Proiectul de 4*** din stațiunea Călimănești – Căciulata

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Proiectul face parte dintr-un portofoliu, pentru anul 2019, lansat de către Primăria Călimănești și vizează amenajarea unor spații de calitate.

Pe lângă necesitatea evidentă de a transforma acest spațiu într-unul primitor pentru cei ce-l tranzitează, prin crearea unor zone de relaxare foișoare, și a unei poienițe – „Poiana lui Caliman” prin care autoritățiile vor să evidențieze legătura dintre denumirea zonei cu cea a conducatorului obștei sătești din sec.V și anume conducătorul Căliman.

Prin poziția sa, zona propusă spre amenajare se situează în intravilanul stațiunii Orașului Călimănești (Sfrengheș - Căciulata), într-o zonă de tranzit cu acces direct la drumul național DN7-Calea lui Traian care face legatura Rm. Valcea-Sibiu, și se va adresa în principal turistilor care tranzitează această stațiune, de prezența sa însă vor beneficia toți cetățenii orașului Călimănești, cât și vizitatorii acestuia. In prezent amplasamentul se caracterizează printr-un teren neexploatat nepus în valoare, fără fond vegetal, dar care are acces direct și facil la o șosea cu un un flux ridicat pietonal și auto, având un potențial ridicat în a deveni un pol de atracție principal al zonei.

Prin lipsa amenajărilor care să pună în valoare acest spațiu la potentialul maxim, în prezent acesta se prezintă ca un spațiu fad, neexploatat, un teren viran fără puncte de interes, fără alei de acces, fără iluminat, care necesită amenajare imediată. Absența în totalitate a oricarui tip de amenajări peisagistice face ca acest spațiu să fie unul neprimitor pe timpul verii și în general, pe tot parcursul anunului, aspectul estetic al acestuia fiind în prezent la nivel minim.

Sculpturi de grădină

Sculpturile vor reprezenta șapte momente/secvente diferite a deplasării unui cal printr-o poiană, fiind surprinse momentele începerii deplasării, traversarea unei cascade și a unui iaz cu apă și ulterior continuarea traseului în perimetrul propus spre amenajare.

Amenajari peisagere- spatii verzi

  1. Amplasarea de specii de arbori și arbuști (foioși și rașinoși), de realizarea de peluze și aliniamente;
  2. Realizarea unui echilibru armonios între suprafețele plantate (peluze, arbori și arbuști);
  3. Diversificarea zonelor de spațiu verde, crearea de compoziții vegetale judicioase, în perfectă armonie cu aspectele climatice specifice zonei, care să ofere tablouri interesante din punct de vedere cromatic și vegetal pe parcursul anului, prin utilizarea de specii aclimatizate în zonă;

Se amplasează vegetație de specii mai deosebite și realizarea unor „tablouri” de vegetație care să poată fi interesante pe parcursul întregului an. Soluțiile propuse au căutat să pună în evidență relieful, tema proiectului, clima existentă și caracterul parcului. Se vor utiliza specii, rezistente, crescute la container de cel putin 2 ani, cu talie înaltă pentru un efect imediat, cu mare valoare decorativă. De asemenea, s-a luat în calcul realizarea unei grădini care să poata fi întreținută chiar de către persoane nespecializate în domeniu, deși nu se recomandă acest lucru.

Valoarea totală a proiectului este de 4.153.788, 94 lei cu TVA