Un nou proiect va intra în grila de oferte ale U.A.T. Călimănești. Este o investiție senzațională care va oferi tuturor localităților componente (Jiblea Veche, Jiblea Nouă, Seaca, Teaua, Vărzărie, Păușa) energie verde într-un sistem integrat.
Adică, mai pe scurt ...
Toată lumea, din orașul Călimănești (cu cele șase localități componente), va beneficia de încălzire geotermală! Geoterm (societatea care administrează zăcămintele geotermale ale acestui oraș) va dezvolta un proiect și va investi milioane de euro pentru organizarea eficientă a tot ceea ce înseamnă apa geotermală. Nu va mai fi aruncat niciun retur de apă, vor fi construite instalații noi și va fi reorganizată distribuția în acest sens.
De la venirea în Călimănești, în anul 1999, specialiștii Geoterm au învățat cum se ”mănâncă pe pâine” sistemul geotermal, iar acum când sunt posibilități de finanțare vor să facă ceva eficient. Se va dezvolta un proiect de reducere a emisiilor de CO2 din producția de energie termică și electrică din surse regenerabile.
Sediul Geotem va fi la Jiblea Veche (unde au cumpărat deja pământul de la fosta intereprindere ”La Mihăilă”). Vor fi aduse, prin subtraversări ale râului Olt toate magistralele de geotermală, se va investi în sisteme noi. Centrul apei geotermale va fi cartierul Jiblea Veche! De aici vor beneficia de apă caldă si căldură toate zonele din proximitate. Proiectul trece în prezent printr-un proces de certificare pentru a adera la ”Gold Standard” Internațional, care utilizează abordări inovatoare pentru a cuantifica, certifica și maximiza impactul asupra securității climatice și dezvoltării durabile. Stațiunea Călimănești va trece în alt nivel de dezvoltare energetică aliniat la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU.
Proiectul se află într-o fază avansată, ieri, 8 iunie 2023 a avut loc întâlnirea reprezentanților Geoterm cu primarul orașului Călimănești, Florinel Constantinescu. Au fost puse la punct ultimele detalii. Pe 14 iulie 2023 Geoterm va anunța public noul proiect, când va organiza la Călimănești un eveniment special pentru acest lucru. Atunci Cozia-Info va prezenta pe larg această investiție.
Visul urât, Mircea Gutău se spulberă ...
Primarul municipiului Rm.Vâlcea pusese ochii pe apa geotermală a stațiunii Călimănești – Căciulata. Într-un gest egoist vroia să ”paradească” averea naturală a călimăneștenilor în detrimentul unui cerc restrâns de la Rm.Vâlcea și avea pretenția ca o magistrală de apă să lege Călimăneștiul de capitala județului! Cu abuzul de putere politică de care beneficiază (prin susținerea de care se bucură din partea Partidului Ecologist Român), Gutău încearcă să transforme localitățile județului (cât poate apuca), într-o mocirlă instituțională cum a reușit să construiască la Rm.Vâlcea și Brezoi.
Ei bine, Florinel Constantinescu păstrând relația bună pe care o are cu Gutău, a depășit cu mult nivelul unei amărâte de conducte finanțată către nicăieri și a ales calea de certificare a orașului său către ”Gold Standard Internațional” cu credite de carbon și tehnologii de ultimă generație în ceea ce privește condițiile civilizate de energie electrică, apă caldă și încălzire termică a locuințelor.
Vecinii de la Brezoi au rămas împietriți în planurile mărețe ale primarului Robert Schell care, ca un adolescent naiv, și-a deschis sufletul către ispita la bani publici, aroganțe, schimb de prizoniere și organizări de carteluri promovate de către mocirla Mircia Gutău. Astăzi oamenii de acolo au sobe de încălzire pe lemne în cele 1100 apartamente de bloc ...