C Comentarii

APAVIL transformat dintr-o societate utilă într-o supă populară cu biruri și stress social

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

APAVIL este societatea de distribuție a apei potabile din județul Vâlcea. Un operator unic care administrează și aprovizionează cu apă majoritatea localităților din acest județ. APAVIL a fost înființată la recomandarea și finanțarea Uniunii Europene care a considerat că un singur operator intercomunitar este mult mai eficient decât zeci de operatori locali cu bugete mult mai mici și nu pot face față cheltuielilor, oferind populației servicii de proastă calitate. APAVIL înseamnă o administrare unică, un buget puternic și tarife mult mai mici.

O idee genială, dar care în județul Vâlcea nu este pusă în practică corect! În ultimii 15 ani peste APAVIL și-a băgat coada politicul vâlcean. Și nu un singur partid! Toate, stimați cititori! Și Buican împreună cu liberalii și PSD-ul lui Ion Câlea și PDL-ul lui Jurcan, și PER-ul lui Mircia Gutău. Cu toții au transformat managementul serios și bine aplicat de aici, într-o supă populară electorală în sprijinul locuitorilor șomeri din Rm.Vâlcea. Majoritatea șomerilor disponibilizați de la Combinatul chimic Oltchim Rm.Vâlcea au fost angajați la APAVIL. Birourile dau pe afară de ”oameni cu mapa”, echipele de intervenție sunt ”umflate” cu zeci de angajați și tot așa. Fiecare carte de muncă de aici este suportată de cetățenii beneficiari de apă potabilă din satele și orașele județului care nu au nicio legătură cu lucrul acesta și nici vreo vină. La costurile reale de întreținere ale APAVIL se adaugă sponsorizările de toate felurile, se adaugă contractele ”grase” cu ziarele din Rm.Vâlcea și această supă populară care forțează prețul metrului cub de apă la valori duble, dacă nu triple.

Abuzul APAVIL mai adaugă încă o aroganță! Neplata la timp a facturilor demente li se adaugă penalități de întârzâiere transformând relația beneficiar – APAVIL într-o relație de cămătărie.

Vor câștiga ceva?

Niciodată! Politica APAVIL este deja intrată în vrie. Această ”șmecherie socială” începe să supere populația care simte că este manipulată. În comuna Sălătrucel (din nordul județului) oamenii au vrut să se pună cu topoarele pe rețeaua de apă a APAVIL-ului. În alte comune din nordul județului pe lângă rețeaua APAVIL, obștea satului a construit altă rețea de apă administrată independent. La Brezoi datoria pentru apa rezultată din pierderile APAVIL (nu apa care intră în casa beneficiarului prin apometru) apa care se pierde pe scările blocurilor, a ajuns la 3 miliarde lei vechi (formată din pierderi de apă și penalități la penalități). Iar orașul se află într-un mare  scandal.

În concluzie ...

Cred că înainte să facă apel la justiție, APAVIL-ul trebuie să își facă curățenie în ograda proprie. Jaful social trebuie să înceteze, iar operatorul unic de apă județean să conștientizeze că are un obiect de activitate foarte clar la care trebuie să revină numaidecât. Nu sunt nici cămătari, nici supe populare!