D Dezvaluiri

Încă o lovitură pentru stațiunea Călimănești. Două păduri din Parcul Național Cozia, propuse pentru includerea în lista patrimoniului mondial al UNESCO

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Cele doua păduri au împreună o suprafață de 3.389 de hectare. Pădurea Cozia are o suprafață de 2.286 de hectare, iar pădurea Lotrișor 1.103 de hectare, amândouă fiind păduri seculare, virgine sau cvasivirgine de fag și amestecuri de fag și foioase. Cele două păduri sunt integrate deja în zona de protecție integrală de aproape 8.500 de hectare a Parcului Național Cozia, administrat de Romsilva, intervenția umană în această zonă fiind strict interzisă. Celor două păduri, care cuprind exemplare cu o înălțime de peste 50 de metri și diametrul de 2 metri, au evoluat de-a lungul timpului fără intervenția umană. Regia a inițiat demersurile pentru includerea celor două păduri în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO anul trecut, iar în luna septembrie, o echipă de specialiști ai Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și ai Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) le-a evaluat în teren. Procesul de includere în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO este în derulare. Anul trecut, Romsilva a inclus alte aproape zece mii de hectare de pădure în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, procesul de identificare a altor suprafețe de fond forestier fiind în derulare. Regia Nationala a Padurilor - Romsilva administreaza 3,14 milioane de hectare fond forestier de stat, inclusiv 22 de parcuri nationale sau naturale.

Ideea este frumoasă, dar Romsilva nu informează corect opinia publică. Parcul Național Cozia are hotarele prin orașul Călimănești. În zona cartierului turistic Cozia ajunge pănă în Calea lui Traian, până la trotuar. Această demență este aplicată și susținută la sânge de către un inginer absurd (Pavel Prundurel directorul parcului). De ani buni este impusă interdicția de construire în zonă a absolut orice, stopând în felul acesta dezvoltarea orașului – stațiune care nu are nicio legătură cu Parcul Național Cozia.

Imaginea de rezervație națională te duce cu gândul undeva retras, undeva în natură. Până acum această idioțenie de Parc Național Cozia a reușit să blocheze autorităților locale proiectul de construire a telecabinei Arutela – vf. Cozia și blochează în continuare autorizațiile de construire în zona intravilană a orașului Călimănești.

Corupție la nivelul Romsilva  Hotarele parcului au fost trasate de liberalul Ion Greere, ing. silvic și primul director al PNC, care a introdus în anii 90 această pacoste în interiorul orașului Călimănești. A fost un gest premeditat despre care tinerii de atunci realizăm cât rău ne face acum! Romsilva trebuie să răspundă la o întrebare: Ion Greere a dobândit vreo suprafață de teren în zona Cozia în urma acestor mișcări de culise?!