D Dezvaluiri

Scandalul sutanelor la parohia Jiblea Veche – Călimănești a trecut într-o altă fază: Pr. Vasile Toader: „Am pierdut procesul cu dreptatea în mână!”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Această parohie face parte din cele cinci biserici ale orașului Călimănești. Parohia Jiblea Veche cuprinde credincioșii ortodocși din cartierele Jiblea Veche, Cozia, Căciulata și Păușa și are în componență două biserici. De aproximativ 40 de ani această parohie a fost păstorită de către părintele Vasile Toader (foto), alăturându-se în decursul timpului și fiul acestuia Eduard care au lăsat aici o activitate spirituală și culturală bine așezată. După anii 2014 a venit timpul pensionării, când părintele Vasile a predat ștafeta fiului său Eduard, însă noile canoane și rânduieli bisericești au impus crearea postului de preot II și nevoia aducerii a încă unui slujitor în parohie. Nu a fost o împotrivire lucrul acesta, dar în ciuda preoților de valoare din eparhia Râmnicului PS Lovișteanu nu a găsit decât pe Constantin „sămânță de scandal” Negrea, fiu al comunității Jiblea Veche preoțit la biserica Boteni din județul Vâlcea.

Pensionarea nu înseamnă ștergerea sau trecerea în uitare a activității intelectuale și profesionale din această comunitate. Tocmai, că biserica ortodoxă a dăinuit pentru că activitatea ei nu s-a rezumat la un heirupism gen aprozar!!! Venirea preotului Constantin Negrea alături de preoteasa Violeta au adus la Jiblea Veche, pe lângă altele, și scandaluri de presă. Astăzi vă prezentăm altul ...

Violeta Negrea (preoteasa parohiei Jiblea Veche), Marinaș Vasile, soția acestuia Ioana Marinaș și Buduleci Marin au fost chemați în judecată, în dosarul civil 1144/198/2016, de către fostul preot paroh al Parohiei Jiblea Veche, Vasile Toader, pentru atingerea adusă drepturilor la onoare, demnitate, reputație, imagine și viață privată, prin formularea unor afirmații denigratoare, ironice și mincinoase în public.

Mai exact, în data de 23.05.2016, în urma unor reclamații din partea Consiliului Eparhial condus de actualul preot paroh C-tin Negrea, reprezentanții bisericești au fost desemnați să efectueze o anchetă la Biserica Jiblea Veche cu privire la modul cum a fost înstrăinat terenul aparținând bisericii în perioada cât Vasile Toader a fost preot paroh.
S-au pus pe tapet multe acuzații de o parte și de alta, printre care și faptul că pr. Vasile Toader ar fi avut amantă o femeie angajată în cadrul parohiei. Pr. Vasile Toader a solicitat celor patru să facă dovada acuzațiilor de adulter și obligarea acestora la plata sumei de 20.000 lei reprezentând daune morale. 

„Eram 10 – 12 persoane în biserică, (a declarat pentru Cozia-Info pr. Vasile Toader) acolo s-a desfășurat ancheta, de către trimișii ÎPS Varsanufie: inspectorul Iulian Licsandra, un preot Mateescu care este consilier juridic la Episcopie și protopoul Ceaușu de la Călimănești. Veniseră pentru o sesizare din partea doamnei Violeta Negrea, când bărbatul d-ei, preotul Constantin Negrea, era în canon la Mănăstirea Troianu pentru abateri disciplinare de natură economică. Pr. Nețu (n.r. parohia Călimănești 1) l-a reclamat că i-a intrat în parohie unde a făcut servicii religioase încasând bani de aici.

În această perioadă 15 feb. 15 mar. 2016 soția lui Negrea a făcut o sesizare către ÎPS Varsanufie prin care îl acuză întâi pe domnia sa că a luat o hotărâre nedreaptă, mă acuză pe mine de tot felul de lucruri, după care adaugă că cei care au contribuit la sancționarea soțului am fost eu, Edi (n.r. Toader, fiul acestuia), Nețu ...

La ancheta de la biserica Jiblea Veche au fost citați Nicolae Tănase, Marinaș Vasile, Buduleci Marin  - consilieri parohiali și Marinaș Ioana – comitetul parohial. Preoții de la Vâlcea au mai citit încă odată reclamația Violetei Negrea căreia i-au reamintit deczia IPS Varsanufie că trebuie să aducă probe pentru susținerea acuzațiilor. Probe nimic ... a bătut câmpii tot ca la Vâlcea!

În final când procesul verbal era deja finalizat urma să-l semnăm toți cei prezenți. Până acolo, doamna Negrea se adresează inspectorilor Arhiepiscopiei, spunând: „(...) lui bărbatămeu i se trage datorită părintelui Toader pensionar care întreține o relație extraconjugală cu o fată din Jiblea în vârstă de 30 – 35 ani. La care au accesat imediat familia Marinaș și Marin Buduleci care, mai mult, i-a spus și numele.

Am pierdut procesul datorită loteriei martorilor ...

Pentru că l-am pus martor pe nea Nicu Tănase care a depus mărturie mincinoasă la Judecătoria Brezoi declarând sub jurământ că a fost prea departe și nu a auzit nimic. Toată treaba s-a petrecut în biserică! Doamna Marinaș a pus martori pe Ștefan Buduleci și soția acestuia Vasilica care nu au fost în biserică. Au jurat că dacă ar fi auzit că doamna Marinaș ar fi vorbit prin sat că eu trăiesc cu fata respectivă?! Normal că au jurat că nu au auzit! O mărturie fără rost pentru că eu i-am acuzat că au vorbit în biserică nu prin sat!

Cei trei preoți veniți din partea Arhiepiscopiei nu i-am putut chema ca martori. Pentru că de fapt, ei puteau să lămurească adevărul foarte ușor, deoarece Violeta Negrea lor li se adresase!

Canoanele bisericești interzic implicarea preoților în procese Circulara dată de IPS Varsanufie pentru parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului se spune: Dacă preoții au litigii în Instanță privind cauza parohiei, sau o cauză personală pot să apară în Instanță numai cu acordul meu scris. Celor trei preoți nu le-a dat voie IPS Varsanufie!

Acum trebuie să plătesc celor patru pe care i-am acționat în judecată suma de 1000 lei cu titlu de cheltuieli, iar doamnei Marinaș Ioana suma de trei sute de lei tot cheltuieli de judecată.”