D Dezvaluiri

Ion Răducă din Malaia a făcut din obștea pe care o conduce ... un” puhoi” de nemulțumiri

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Obștea Moliviș este una din cele mai importante obști de moșneni din comuna Malaia, situată în nordul județului Vâlcea, pe Valea Lotrului. Aceste obști reprezintă organizarea în devălmășie a proprietarilor de păduri care numesc un comitet de conducere cu misiunea organizării activității și rentabilizării intereselor obștii respective, în speță, a membrilor. Obștea Moliviș are 423 de moșneni cu 1000 de drepturi și vinde anual lemn în valoare de aproximativ 300.000 euro. Obștile (întâlnite mai mult în nordul județului) reprezintă un patrimoniu de zeci de miliarde lei vechi, pentru că sunt formate din păduri sănătoase de brad, fag, stejar, paltin, etc., care este exploatat. Au suprafețe de pășunat, pot desfășura activități comerciale de valorificare a fructelor de pădure, turism, etc. Într-un cuvânt comitetul încasează bani frumoși în vistierie și, conform statului, acești bani trebuie să fie împărțiți membrilor în funcție de drepturile cu care sunt prezenți în obște.

Fostul comitet este format din: Ion Răducă – președinte, Leonid Chirculescu – vicepreședinte, Ion Pavelescu – secretar casier, Băra Ghe. – membru, Tertereanu Procopie – membru.

Această misiune ... de președinte al obștii, este, în primul rând, o chestiune de onoare pe care oamenii din comunitate o încredințează pentru unul de-al lor. Considerat cel mai bun, cel mai capabil și foarte corect care să le reprezinte interesele și să facă din funcția de președinte o punte între organizare și câștig.

Tocmai, Ion Răducă a schimbat dorința de evlavie în imposibilitate. Metamofozându-se în credinciosul care nu se mai apropie de altar din lipsă de mărturisire! Obștea Moliviș este astăzi un haos care se zbate în vria suspiciunilor, a acuzațiilor. În spatele culiselor legislative membrii au votat deja ”exmatricularea” lui Ion Răducă, iar telenovela argumentelor, a impunerilor se transformă într-un comentariu șoptit și perpetuu al fleacurilor.

Răducă nu mai este ...

Iar lucrul acesta îl explică pentru Cozia-Info noul președinte al obștii Moliviș, ing. Gheorghe Popescu: „Moșnenii nu-l mai vor! Oamenii s-au săturat de ilegalitățile făcute de Răducă Ion. Nemulțumirile sunt mai vechi și din cauza aceasta au votat în luna martie 2019 schimbarea. Dar până la această oră decizia Adunării Generale nu este pusă în practică, pentru că domnul Răducă, alături de o armată de avocați contestă alegerile. Membrii obștei nu pot intra în normalitate pentru că un singur om ne poartă prin tribunale!

Și am ajuns aici numai din cauza domnului Ion Răducă. În primul rând este vorba de lipsa totală de transparență și un comportament neadecvat. El ține actele încuiate, membrii Consiliului de Administrație timp de trei ani de zile, ținând ședințe în fiecare lună, nu au văzut nicio factură, contract, extras de cont, etc. Absolut nimic! Secretarul obștei nu avea voie să ridice nici măcar corespondența! Ajunsese să considere obștea ca fiind un SRL personal de care nu mai avea nici măcar grijă. Angaja cheltuieli enorme, sponsorizări nejustificate, masa lemnoasă valorificată sub prețul pieței. Avem convingerea că în spatele acestor abuzuri se află un ”parandărăt” pe care Ion Răducă îl aplica, dar nu putem să dovedim acest lucru. Credem că în mod constant a câștigat mai mult decât a câștigat obștea!

Lângă lipsa de transparență se adaugă comportamentul dictatorial. O dictatură ca în obștea acesta nu am auzit să existe pe undeva. Personal, am făcut trei cereri ca să mi se elibereze o adeverință că sunt cu drepturi în obște. Ori mi s-a răspuns în bătaie de joc, ori nu mi s-a răspuns! Ajutor de înmormântare dă cui vrea el, cine a votat împotriva lui devine dușman și se răzbună pe el. Îi amenință pe oameni care îi știu de frică.

Ion Răducă are o putere financiară enormă, pe care nu o putea realiza dintr-o pensie! Puterea aceasta vine din banii noștri. La banii care s-au rulat, în fiecare an a oferit moșnenilor un praf în ochi 50 – 100 de lei. O singură dată, anul trecut a dat 200 lei de drept. A fost pentru prima data pentru că a fost încolțit în ședință și i s-au pus în față neregulile pe care le face.”