D Dezvaluiri

Obștea Moliviș din Malaia în ”penelul” ziarelor naționale. Ion Răducă descoperit cu încă un abuz ...

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Ramona Dascălu, redactor la publicația Agrointeligența a publicat la sfârșitul anului 2019 (în data de 09 decembrie 2019) un reportaj-anchetă despre decizia abuzivă a obștii Moliviș în care nota: „Fermier lăsat fără pășune de președintele obștei! Se întâmplă în comuna Mălaia, județul Vâlcea, unde unui crescător de capre i s-a reziliat unilateral contractul de concesiune pe care îl avea încheiat până în 2026 cu Obștea Moliviș. Dacă în următorii doi ani zile fermierul nu va mai putea face dovada că deține acea pășune alpină, va trebui să înapoieze banii din subvenții primiți în ultimii trei ani de zile de la APIA, având în vedere că angajamentul pe pachetul de Agro-mediu pe care l-a accesat este pe o durată de 5 ani.”

Cosmin Popescu (44 ani), fermier din localitatea Malaia, după ce în urmă cu câțiva ani de zile a hotărât să ia în arendă 26 de hectare de gol alpin de la Obștea Moliviș, în luna august a acestui an a primit din partea președintelui Obștii (Ion Răducă) o înștiințare prin care era anunțat că respectivul contract de arendă, încheiat în anul 2018 la notariatul public, pe pe perioadă de 8 ani de zile, i se reziliează. Cosmin Popescu a accesat în anul 2017 o măsură de Agro-mediu pe care este obligat să o respecte pe o perioadă de 5 ani de zile, în caz contrar fiind nevoit să dea toți banii înapoi.

Bărbatul a povestit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO cu lux de amănunte cum s-a desfășurat totul, încă din momentul în care a luat primele hectare de pășune în arendă de la obștea sătească.

„Soția, în vârstă de 31 de ani, are un PFA, am accesat un program pe Tineri Fermieri, avem 200 de capre și am făcut un contract din 2015 de arendare de la Obștile de Moșneni pe o bucată dintr-un gol alpin, apoi în 2016 pe diferența de suprafață, pe încă 13,98 de hectare alpin, care cu totul avea vreo 50 de hectare, dar mult e împădurit, și ce a rămas eligibil la data respectivă erau 25,98, când am făcut noi contractul. Toată suprafața a intrat în vigoare în 2017, și atunci am băgat-o la APIA pe Agro-mediu, plus ce mai aveam noi terenurile noastre și capre. Și tot de atunci din 2017 a început tămbălăul cum ar veni. Președintele de atunci a început să ne tot șicaneze, nu știu ce nu i-a mai convenit, că nu am îndeplinit aia, că nu am făcut aia, dar noi îndeplinisem toate condițiile, inclusiv arenda de 93 de dolari la hectar pe an pe care tot timpul am plătit-o la timp. Ne-a făcut nenumărate adrese, i-am dat răspuns la ele. Până la urmă, în 2018, prin februarie, ne-a convocat la Consiliul de Administrație că sunt dubii asupra contractelor, pe primul îl aveam până prin 2022, iar pe celălalt pe 5 ani ani până în 2021. M-am prezentat și am luat hotărârea de comun acord să le reziliem pe cele două și să facem unul singur pe toată suprafața, prin notariat, care să fie valabil până în 2026. După aceea iar prin vara lui 2018 mi-a mai trimis încă o adresă cum că tot așa nu-i convine nu știu ce lucru”, a declarat Cosmin Valentin Popescu pentru Agrointeligența – Agrointel.ro

Abuzurile lui Ion Răducă

În martie 2019, au fost alegeri de drept la Obștea Moliviș din comuna Malaia, moment în care nu a mai ieșit Ion Răducă președinte, fiind ales doar membru în cadrul Consiliului de Administrație. Acest lucru l-a nemulțumit total și în disperare de cauză a făcut contestație în Instanță, proces care încă se mai judecă și acum de aproape un an. Răducă a profitat de această situație! A profitat de faptul că Judecătoria, datorită dosarelor pe rol nu a validat noul comitet ales democratic. La fel, a profitat de această tegiversare care i-a permis să ia singur deciziile într-un Consiliu de Administrație care nu mai are membrii (doi au murit, iar doi și-au dat demisia).

Anul acesta, în august, a trimis o altă adresă în care îi cerea lui Cosmin Popescu să se prezinte la mediere pentru diverse motive: „Eu nu m-am dus pentru că am vorbit cu un avocat, care mi-a spus că nu are rost să mă duc. Ce invoca el de fapt? Eu când m-am înregistrat la APIA, din 25,98 de hectare am băgat doar 23,54 de hectare, atât am dedus eu că trebuie deoarece erau niște urzici pe acolo, eu îi plătesc însă arendă pe toate cele 25,98 de hectare. Între timp el a făcut o adresă la APIA, iar agenția i-a răspuns că s-a împărțit suprafața în trei blocuri fizice din cauza vegetației nedorite din proximitatea construcțiilor, asta fiind urzicile, construcțiile și drumurile aferente din exploatație pe care tot el le-a făcut. Împărțirea aceasta a avut loc pe data de 13 martie 2018, înainte de încheierea contractului meu din 21 martie 2018. Și el susține că din cauza mea s-a diminuat suprafața, dar de fapt ea nu e diminuată pentru că eu m-am înregistrat la APIA cu toate 25,98 de hectare, dar eligibile au trecut doar 23,54 de hectare”, a povestit Cosmin Popescu din comuna Malaia.

Răducă s-a ținut de cuvânt ...

La scurt timp după aceea, crescătorul s-a trezit acasă cu o notificare prin care era anunțat ca în termen de 5 zile să evacueze golul alpin și să predea bunurile: „Eu neprezentându-mă la mediere, mi-a trimis o notificare prin executor judecătoresc prin care îmi reziliază contractul, eu având acum Agromediu cu APIA, în 2017 a fost primul an. În toți anii aștia am luat subvenții, nu am avut niciun fel de problemă cu declararea, cu necurățarea golului alpin sau cu altceva. Mi-a dat termen de 5 zile să evacuez golul și să-i predau bunurile”.

În concluzie, Cosmin Popescu s-a ales pe cap cu furia răzbunării și construcțiile de ”paradeală” ale impulsivului președinte de obște care are cu totul alte îndatoriri decât acelela de a transforma Obștea Moliviș într-o feudă personală.

Sunt încercate acum totate căile judecătorești posibile de apărare. Fermierul este pus în situația de a cheltui enorm bani și timp pe la ușile Instanțelor doar pentru că cineva chiar nu vrea să fie om. „Am făcut contestație imediat, am făcut o acțiune în constatare și o ordonanță prezidențială prin care am cerut să se suspende notificarea de reziliere până se judecă procesul de fond și în primă instanță mi-a respins-o Judecătoria Brezoi, acum mai am dreptul la un apel. Dacă pierd la Judecătorie mai e cale de atac la Tribunal la Râmnicu Vâlcea, și ultima cale ar fi apelul la Pitești. Pe mine mă interesează că până se judecă să pot să beneficiez de adeverința de la Primărie. Nu pot să las așa pentru că vă dați seama că dacă nu iau adeverință încă 2 ani de zile, eu trebuie să dau banii pe cei trei ani din urmă, inclusiv pe pământurile mele, cu capre, cu dobânzi și penalități și tot, deci tot ce am luat de la APIA”, a declarat Cosmin Valentin Popescu.

Acesta crede că președintele obștii i-a reziliat contractul de concesiune din răzbunare: „Eu cred că a reziliat contractul din răzbunare pentru că nu a mai ieșit președinte, și nici soția mea nu l-a mai votat având în vedere că deja aveam probleme cu el. În cadrul obștii și soția ca persoană fizică are drepturi, are acțiuni în cadrul Obștii, are aproape 5 drepturi, o parte din aceste drepturi sunt moștenite, iar restul cumpărate acum prin notariat, tot în cadrul formei asociative pentru că nu are voie să vină altcineva din afară”.

În mod oficial, după cum scriu cei de la Agrointeligența fermierului i se impută de către președintele obștii faptul că i-ar fi redus suprafața de gol alpin și nu s-ar fi îngrijit așa cum trebuie de o stână veche. „El invocă faptul că i-am redus eu suprafața și că mi-a predat stâna veche și eu nu am avut grijă de ea și am transformat-o în adăpost de animale. Statutul obștii spune clar că președintele trebuie să ducă la îndeplinire hotărările Consiliului de Administrație, iar Consiliul de Administrație i-a hotărârile cu majoritatea membrilor. Iar decizia de a rezilia contractul a fost doar decizia lui, pe care a luat-o singur pentru că v-am spus că el nu mai are Consiliu de Administrație acum. Nu este statutar, nu este legal ceea ce el a făcut. Ba mai mult, în contractul de arendă nu e stipulată rezilierea unilaterală”, susține crescătorul.