D Dezvaluiri

Primul caz de coronavirus la Călimănești

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

A fost înregistrat luni 30 martie 2020 și este confirmat în persoana lui Iulian Z. întors în țară din Anglia. Iulian este călimăneștean, are în jur de 47 ani, căsătorit. Acesta a călătorit din Anglia alături de alți doi D. Florian (Puiu) și S. Liviu care nu manifestă niciun fel de stare simptomatică. Exemplul lor de responsabilitate în fața situației cu care ne confruntăm este demn de luat în seamă. De la plecarea din Anglia aceștia (prin legăturile pe care le-au avut) au luat legătura cu Comitetul de Situații de Urgență din Călimănești, cu care s-au consultat în permanță.

Au ajuns în țară pe 25 martie. Înainte de asta, telefonic, Iulian Z. a stabilit împreună cu familia și consilierul PSD, Romeo Vlad că trebuie să adopte anumite măsuri de precauție. În acest context mama, soția și fiica s-au mutat la Jiblea în casa cuscrilor, urmând ca Iulian Z. să se izoleze în casa care rămânea liberă. Miercuri au aterizat pe aeroportul din Timișoara unde au găsit o debandadă totală: 250 de oameni din avion, băgați într-o sală de așteptare unde au primit fișele cu declarația pe proprie răspundere pentru completare și 20 de pixuri la toată sala aceea. Cinci ore a durat această procedură! După completare le-a dat drumul, sunteți liberi mergeți acasă! Călimăneștenii se așteptau la autocare, la escorte, care să-i ducă acasă unde urmau să se pună în izolarea pe care o aranjaseră. La ieșirea din aeroport zeci de taxiuri, care cunoșteau situația îi așteptau. Au luat taxiul până la Sibiu care i-a lăsat în PECO Petrom. Pe drum, prin telefon au luat legătura cu Romică care a pregătit două mașini pentru întâlnirea din Sibiu. Una a fost lăsată în peco cu cheile în contact pentru cei trei, iar cu cealaltă sau întors șoferii la Călimănești. Din acest moment cei trei călimăneșteni s-au îndreptat către izolare, fiecare la casa lui. Miercuri seara au început simtomele pentru Iulian Z. Joi dimineața la fel. În tot acest timp, prin Romeo Vlad, s-a păstrat legătura cu Comitetul de Situații de Urgență Călimănești care a fost informat de starea de sănătate al călimăneșteanului aflat în izolare. Toate aceste măsurători medicale au durat până vineri când febra deja creștea. Atunci s-a luat hotărârea internării într-un spital, dar a trebuit să fie făcute tot felul de intervenții pentru ca instituțiile vâlcene să ... ”se miște”! A venit salvarea care l-a luat printr-o procedură normală, fără izoletă sau altceva. Doar că asistentele erau costumate corespunzător. A fost dus la Spitalul Vechi din Rm.Vâlcea, în jurul orei 21.00, unde s-au făcut probele de sânge. Sâmbătă au urmat radiografiile pulmonare și aplicarea testului covit 19. A stat până luni când a fost confirmat pozitiv testul de coronavirus. Atunci s-a luat hotărârea în ce spital va fi internat: Craiova, Mihăiești – Vâlcea sau Horezu. A fost liber la Craiova unde la ora 16.00 a sosit pentru internare și unde se află și în prezent.

 

Astăzi, pacientul este OK, a fost clasificat într-o fază incipientă. Primește tratament format din paracetamol, codeină, algocalmin (câte două pastile dimineața, la prânz și seara). Nu are afectați, în formă gravă, plămânii cu probleme de respirație acute. Ceilalți doi, D. Florian și Liviu S. se află în izolare la domiciliu fără să manifeste niciun fel de stare simptomatică. Ei se află în atenția Comitetului de Situații de Urgență Călimănești.

Cazul celor trei a fost discutat în ședința Consiliului Local Călimănești

În acest sens primarul Florinel Constantinescu, președintele Comitetului de Situații de Urgență Călimănești a spus: „Acest caz a fost gestionat de consilierul (PSD) Romeo Vlad foarte bine! Dacă nu era el băiatul acesta (n.r. Iulian Z.) era și acum acasă și poate cu consecințe mult mai grave. Cunosc situația cu trei – patru zile înainte de a ajunge oamenii la Călimănești. Am fost anunțat că vin trei persoane, călimăneșteni, din Anglia și se punea problema ce trebuie făcut. Problema a fost după ce au început să apară simptomele, pentru că am fost informat de către Romică Vlad, că autoritățile nu răspund la solicitările lor de internare a lui Iulian Z. Personal am sunat la DSP – nu mi-a răspuns, am sunat pe doctorița Apostolescu de la Sanepid – nu mi-a răspuns, am sunat la subprefect – care a răspuns și imediat după ce i-am explicat despre ce este vorba a luat legătura cu doctorița Apostolescu care m-a sunat. Mi-a explicat că au fost niște schimbări de procedură de la linia verde s-a trecut la 112. Până la urmă am rezolvat!

În zilele acelea, au apărut discuții în oraș că ar fi fost văzut la alimentară. Am verificat, împreună cu cmd. Poliției Călimănești și nu s-a confirmat acest lucru.”