D Dezvaluiri

Brezoi. Gaze naturale într-un oraș cu sobe în apartamente

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

De câteva zile Robert Schell, primarul orașului Brezoi anunță pe toate canalele media (subliminal) că în noiembrie 2023 brezoienii vor avea gaze naturale în gospodării și vor petrece prima iarnă încălziți de confortabila variantă!

La o primă vedere această știre este demnă de luat în seamă, dar până acolo, trebuie văzut care este situația reală în acest orășel administrativ din zona nordului județului Vâlcea.

1100 de apartamente fără încălzire centrală

Dacă cei de la case s-au descurcat și se mai descurcă încă cinci ani cu sistemele tradiționale ale încălzirii pe lemne, ei bine, proprietarii celor 1100 de apartamente din Brezoi, începând cu anii 90, nu mai au centrale termice care să le asigure apa caldă și căldura. De 30 ani aceste apartamente folosesc ligheanul pentru duș, pe care-l încălzesc la aragaz, iar încălzirea este realizată iarna cu sobe de apartament pe lemne. Există coșuri de fum construite în aerisirile blocului, iar aprovizionarea cu lemne este realizată cu spinarea.

Încălzirea centralizată o temă a lui Robert Schell

Schell este la conducerea primăriei de patru mandate, iar una din temele majore ale mandatelor sale a fost și această problemă. În legătură cu rezolvarea primarul a avut la dispoziție câteva variante, dar cea mai ieftină a fost:

 

  1. Construirea unor noi puncte termice realizate cu centrale pe lemne noi, moderne, de putere mare. Având în vedere pădurile și oportunitățile orașului, materialul lemnos nu ar fi fost o problemă! Erau asigurate câteva locuri de muncă, iar costurile ajungeau la maximum 250 – 300 lei / lunar pentru un apartament cu încălzire centrală și apă caldă non stop.
  2. Odată rezolvată problema încălzirii, Executivul putea derula proiecte grele, întortochiate ale aducțiunii de gaze naturale, oferind oamenilor, după finalizare, posibilitatea alegerii variantei mai ieftine ...

Primul gospodar nu alege această variantă și preferă să mai adauge 13 ani la cei 15 petrecuți de locatarii blocurilor din Brezoi într-o formulă delicios de ipocrită! Abia în ședința de joi, 26 august 2021 este înaintat spre aprobare Consiliului Local proiectul de hotărâre: ”Înființare rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în orașul Brezoi”. De aici, urmează proiectarea, trecerea munților cu săpatul magistralei de gaze, săpatul magistralelor până la proprietățile cetățenilor din Brezoi, etc., etc. lucrări și termene care vor depăși mulți ani.

Ambiții personale ...

Dubios! În felul acesta se poate cataloga atitudinea lui Robert Schell față de confortul celor peste 3000 de locatari ai apartamentelor din Brezoi. Este binecunoscută pofta pentru proiectele cu multe milioane de lei a edidului din Brezoi! Un astfel de proiect aduce în pușculița primăriei, ca valoare eligibilă a finanțării, 50.112.985 lei, peste 10 milioane de euro.

Centralele pe lemne ar fi costat 20.000 euro și, probabil, ar fi fost nevoie de cinci ... Ups!