D Dezvaluiri

Mircia Gutău își bate joc de un întreg oraș: ”Geotherm va redirecționa apa geotermală din Călimănești pentru încălzirea orașului Rm.Vâlcea”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Executivul de la Rm.Vâlcea condus de către primarul Mircia Gutău s-a înțeles cu societatea comercială Geotherm Distribution (care deține licența exclusivă în exploatarea apelor termale din România) pentru construcția magistralei și aprovizionarea cu apa geotermală captată în cele trei puțuri de mare adâncime deținute de acesta în stațiunea Călimănești - Căciulata.

Pe la spatele călimăneștenilor, membrii PER Vâlcea, Gutău – Vețeleanu discută deja, de multă vreme cu administratorul Gabriel Dumitrașcu al firmei GreenTech, care deține pachetul majoritar la Geoterm Distribution pentru angajarea în calitate de client al municipiului Rm.Vâlcea, urmâd să redistribuie agentul termic geotermal pentru încălzirea municipiului reședință de județ la un preț mai bun, oferit de Mircia Gutău.

Bogăția totală a orașului Călimănești în ceea ce privește apa geotermală este de 50 litri / secundă. Dacă Geotherm-ul vrea să dea cuiva, dă din această cantitate! Cei 50 litri / secundă sunt obținuți din trei sonde: (cea de lângă Mirajul Oltului - 22 l/sec, sonda Căciulata - 8,5 l/sec, sonda Cozia - 19,5 l/sec). Toată apa scoasă la suprafață poate încălzi 21 blocuri, 60 de societăți comerciale și 68 vile și case. În rest, în Călimănești au fost restricționate alte cereri.

Scurt Istoric

În anii 1998 – 2000 Geotherm (fostă Foradex) avea poba existenței apei geotermale, dar nu dispunea de fonduri pentru realizarea forajelor. Printr-un concurs de împrejurări cu primăria Călimănești (condusă pe atunci de Gh. Dulcea) a fost obținută o sponsorizare oferită de Guvernul Republicii Austria care a oferit orașului Călimănești banii necesari pentru foraje, pentru executarea săpăturilor rețelei de termoficare și pentru achiziționarea schimbătoarelor din punctele termice.

 

Vecinii și prietenii noștri de la Râmnic trebuie să cunoască adevărul și să știe că pământurile Călimăneștiului nu dețin un zăcământ nelimitat de apă geotermală, o bogăție verde care ar putea alimenta și Râmnicul. Aceste puțuri sunt micuțe pe măsura Călimăneștiului care și el este un resort! Minciunile lui Gutău – Vețeleanu, privind această apă, vor acoperi doar o jumătate de cartier din Rm.Vâlcea. Dar intenția, după cum declară primarul, este atragerea apei geotermale pentru piscine și SPA-uri cuprinse în tot felul de investiții locale.

Și tot în poveste mai sunt și cele 25 – 30 milioane de euro din realizarea magistralei de transport apă geotermală, Călimănești – Rm.Vâlcea care va primi autorizația de construire în următoarele zile. Lucrare executată, probabil, de către firma de casă a Gutăilor (SC Impecabil SRL)!  

Pierderea apei geotermale pentru stațiunea Călimănești – Căciulata ar însemna așezarea acesteia pe o margine de gard! Imaginați-vă cele 20 de piscine și complexe aqua fără savoarea apei calde, imaginați-vă asociațiile de locatari, vilele, instituțiile, hotelurile care au infrastructura construită pe sistem geotermal, imaginați-vă bazele de tratament ...!

Imaginați-vă pâcla grea, tulburată uneori de zvâcnirile spontane la gândul că sergentul de colonie penitenciară ne-a luat apa geotermală ...