F Faptul divers

De astăzi, 21 iulie 2021, stațiunea Călimănești – Căciulata va avea iluminat public modernizat

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În data de 18 noiembrie 2019, la ora 11.00 în Sala de Consiliu a Primăriei Călimănești a fost prezentat în dezbatere publică proiectul: „Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public în orașul Călimănești”. Un proiect care anunța atunci schimbarea tuturor lămpilor de iluminat public de pe raza orașului și modernizarea sistemului de iluminat prin înlocuirea și completarea (acolo unde lipsesc) cu aparate de iluminat cu tehnologie LED, care să asigure clasa de iluminat corespunzătoare străzilor pe care le deservesc. După parcurgerea tuturor pașilor acel proiect este în curs de realizare. Astăzi, 21 iulie 2021 va fi dat în folosință tronsonul intersecție primărie Călimănești – Poiana lui Căliman Căciulata. Urmând ca în cîteva zile să fie aprins tronsonul Poiana lui Căliman Căciulata – Complex Casa Românească (zona Cozia).

Se dorește realizarea unui sistem de iluminat public modern, la standarde europene, cu amplasarea unui număr de 1638 puncte luminoase, față de 850 în prezent. Până aici, Primăria orașului a finalizat lucrarea de intabulare și deunumire a tuturor străzilor de pe raza orașului. Au fost înființate noi străzi, au fost trecute în domeniul public privat alte străzi care ”erau ale nimănui” și de acum, toate acestea vor beneficia de iluminat public prin tehnologie LED.

Strada Calea lui Traian (bulevardul Călimăneștiului) va fi refăcută și modernizată complet.

Acest proiect vizează nu numai modernizarea iluminatului public. Florinel Constantinescu, primarul orașului Călimănești, intenționează aducerea acestei artere principale a stațiunii la nivelul unui bulevard de promenadă. A fost deja turnat un covor asfaltic nou, vor fi amenajate toate stațiile de autobuz (printr-un proiect în ton cu izvorul Cozia), vor fi reconstruite și amenajate locurile de parcare (zona mănăstirii Cozia), vor fi reorganizate căsuțele de artizanat din zona Cozia și continuarea construcției trotuarelor.

Proiectul de iluminat public a vizat vechii stâlpi (aparținând CEZ) care au fost înlocuiți cu stâlpi metalici noi și lămpi moderne. Cablajul aerian a fost dezactivat și introdus subteran. În paralel cu proiectul UAT Călimănești și CEZ Distribuție va derula (pe strada Calea lui Traian) un proiect de introducere în subteran a cablurilor electrice.

Toate trecerile de pietoni și curțile interioare ale blocurilor de locuințe vor fi echipate cu sistem de iluminat cu alimentare bazată pe panouri fotovoltaice.

Celelalte străzi (din totalul de 51.37 km de rețea drumuri publice, fără Calea lui Traian și extinderile) vor fi acoperite de 1501 stâlpi de diferite tipuri. Vor fi demontate corpurile vechi, consolele, cablurile de alimentare vechi și clemele de legătură și montate aparate de iluminat cu tehnologie LED. Stâlpii existenți vor fi completați cu ansamblul complet al noilor aparate de iluminat (console de susținere, coliere de prindere pe stâlpi).

La nivelul orașului vor fi 22 de puncte de aprindere cu o automatizare configurată pentru sistemul de telegestiune. Va exista un sistem de monitorizare și dispecerizare cu o variantă inteligentă de comandă și diagnoză care va permite în timp real accesul la parametri de funcționare ai rețelei.

Străzile noi care vor beneficia de iluminat public

Lucrările de extindere a rețelei de iluminat public se vor executa pe următoarele zone:

  • de la secția Drumuri Naționale Seaca, spre restaurantul Blue River (pe partea stângă spre Rm.Vâlcea) – 1000 m;
  • Strada Cloșca spre strada Tudor Vladimirescu – cca 150 m;
  • Strada Anton Pann, de la fam. Băluică spre str. 24 ianuarie – cca 400 m;
  • Strada Anton Pann, zona Sub coasta Câmpului – cca 1000 m;

 Valoarea proiectului este de 2.401.828,74 euro