F Faptul divers

Profesorul Mihail Sandu, un motiv de mândrie pentru orașul Călimănești!

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Mihail Sandu, autorul a 56 de cărți destinate elevilor, studenților și profesorilor și Cetățean de Onoare al orașului Călimănești pentru meritele științifice deosebite,  a împlinit anul acesta 75 de ani.

Cine a avut curiozitatea să afle mai multe despre marile personalități ale orașului Călimănești a avut prilejul să constate că ele au contribuit la cele mai diverse domenii ale culturii și civilizației românești. De la artele spectacolului, la medicină și de la literatură la științele exacte.

Profesorul Mihail Sandu este una dintre cele mai vizibile personalități atât în plan național cât și în plan internațional, în domeniul fizicii și al astronomiei, în egală măsură. În cei peste 50 de ani de activitate, a scris culegeri de probleme și studii de specialitate, a pregătit generații de liceeni și de studenți și multe echipe de olimpici, câștigătoare ale competițiilor naționale și internaționale. A atras la Călimănești organizarea unor prestigioase evenimente științifice și a olimpiadei naționale de fizică din urmă cu câțiva ani.

În anul 2000 a primit Ordinul Steaua României în grad de ofițer și este cetățean de onoare al orașului Călimănești.

„Îmi face o mare bucurie să readuc în atenție publică statura impunătoare a profesorului Mihail Sandu și să-i urez multă putere de muncă și multă inspirație în activitatea sa de cercetare!” A declarat, Dr. Florinel Constantinescu, primarul orașului Călimănești!

Mihail Sandu este cel de-al treilea copil al familiei preotului Dumitru Sandu. Profesor de fizică din anul 1969 la liceul din Călimănești, profesor asociat al Catedrei de Fizică de la Facultatea de Științe a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu unde a predat: Mecanică fizică și acustică, Astronomie, Mecanică analitică, Teoria relativității.

La 26 ianuarie 1999 a obținut titlul de doctor în Fizică, al Universității din București. A fost Membru al Comisiei Naționale de Fizică al Ministerului Educației și Cercetării din anul 1978. Bursier al Consiliului Europei la Universitatea din Uppsala – Suedia, 1993.

• Distins cu Ordinul ”Steaua României în Grad de Ofițer”, prin decret prezidențial nr. 525 / 1 dec. 2000 „pentru activitatea didactică și educațională” președinte Emil Constantinescu.

• 23 decembrie 2003, este ales Cetățean de Onoare al orașului Călimănești „pentru meritele științifice deosebite”.

• Este autorul a 56 de cărți destinate elevilor, studenților și profesorilor.