F Faptul divers

A murit profesoara Veronica Cârstea: Cum am aflat că mi-a murit o parte din copilărie!

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În urmă cu câteva minute, Crișu Popescu (Gazeta Vâlceană) a trimis către Cozia-Info acest material în memoria celei care a fost Veronica Cârstea, profesor de muzică trecută la cele veșnice astăzi, 13 noiembrie 2021, ora 08.00.

Primesc un telefon de la Călimănești. Destul de tulburată, vocea îmi spune că a murit doamna Cârstea. Pe-o ureche îmi intră, pe alta îmi iese. Aproape că nu conștientizez și am gest reflex să mai întreb o dată. Mi se reconfirmă că a murit fosta mea profesoară de muzică. Și a altor generații.

Era o personalitate. O femeie de un statut impecabil. Nu mișcai la orele de muzică. Nu știu cum era pe la alte școli, dar la Călimănești ora de muzică nu era o oră oarecare. Nu era o materie minoră, nu era un lucru ușor. La muzică trebuia sa vii pregătit, să fii cuminte foc, să studiezi și să faci teme. Povestea s-a repetat la liceu când am avut ocazia să fac încă doi ani de educație muzicală cu aceeași profesoară. Colegilor veniți de la alte școli le spuneam, noi cei de la Călimănești, că muzica predată la doamna Cârstea nu este la ,,și altele”. N-am fost printre răsfățații sorții, printre elevii înzestrați cu calități native la muzică. Nu aveam ureche muzicală, nu aveam voce, deci nu mă chema la cor. N-aveam cum să fiu, deci, printre preferații profesoarei mele de muzică. Asta nu înseamnă că nu-i voi recunoaște meritele incontestabile pedagogice și culturale pe care le-a avut la Călimănești.

Veronica Cârstea (73 de ani) va fi depusă la Capela Bisericii ,,Sfinții Petru și Pavel” de la Călimănești duminică, 14 noiembrie, orele 9:30. Până luni, la orele prânzului, când va fi înmormântată la Bujoreni – Gura Văii, cei care i-au fost elevi și nu numai pot depune un ultim omagiu. E teribil să așterni rânduri pe hârtie când pleacă definitiv o parte din copilăria și adolescența ta.

Dumnezeu s-o ierte pe doamna profesoară de muzică!