F Faptul divers

Un profesor al generației de aur, din Călimănești, moare de Covid. Veronica Cârstea ...

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Un dascăl a zeci de generații, o personalitate complexă, un om de cultură datorită căreia Călimăneștiul a fost așezat pe harta localităților care a avut formații de muzică, formații corale construite ca la carte.

Veronica Cârstea născută la Costești de Horezu, județul Vâlcea, la data de 27 februarie 1948, studiază școala de muzică din Rm.Vâlcea, Liceul de muzică din Pitești și Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București. După încheierea studiilor este repartizată prin repartiție guvernamentală la Școala Generală Șerban Vodă Cantacuzino din Călimănești. Aici obține: profesor gradul I, profesor evidențiat până în Revoluție, primind cea mai mare distincție Ordinul Gh. Lazăr – cls. I pentru merite deosebite. La pensionare mai primește încă odată acestă distincție. A fost membru al Uniunii Copozitorilor și Muzicologilor din România.

În orașul Călimănești pe care l-a slujit ca dascăl a pus umărul, devenind personalitatea cea mai responsabilă pentru evidențierea orașului pe plan cultural. Peste 30 de ani a participat la Cântarea României și alte concursuri naționale unde a obținut premii importante cu Corul școlii generale, cu Formația de mandoline, Corul cadrelor didactice.

La Revoluție, în seara zilei de Crăciun, la ora 18.00 a organizat un concert de colinde la Catedrala din Călimănești, un concert pe care l-a închegat în doar câteva zile. Tot atunci a înființat un grup cu călugării mănăstirii Turnu din Călimănești cu care a participat la numeroase concerte de colinde.

Sunt sigur că vă amintiți de doamna profesoară Veronica Cârstea, că vă amintiți de serbările școlare, de festivitățile derulate ani de-a rândul pentru că aceste momente deosebite erau realizate cu mulți dintre dumneavoastră!  

Sâmbătă 13 noiembrie 2021, doamna profesoară a încetat din viață datorită Covid 19. A contactat boala, a intrat în perioada de izolare și în ultimile patru zile, a făcut teste care nu au fost foarte bune. Atunci s-a luat decizia de către medici să fie internată la Spitalul Vechi din Rm.Vâlcea, secția Covid. Deși a beneficiat de o medicație potrivită starea de sănătate s-a înrăutățit foarte rău, iar în dimineața acestei zile, la ora 08,00 a murit. Nu era vaccinată!

Duminică, 14 noiembrie trupul neînsuflețit va fi depus la capela Catedralei Sf. Petru și Pavel din Călimănești, cu capacul închis, după care familia va hotărî unde va fi înmormântată în cursul zilei de luni: cimiturul Cozia sau cimitirul Gura Văii.

Dumnezeu să o ierte!