F Faptul divers

Maria Alina, Preotesa Parohiei Călimănești II nu mai este ...

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Maria Alina preotesa preotului Iulian Lixandra de la Parohia Călimănești II (din Deal) a încetat din viață, luni 08 august 2022, în urma unui cancer la sân care a chinuit-o mai mult de patru ani. În vârstă de 38 ani, preoteasa Maria Alina era mama a doi copii minori, profesor titular, gr. I la scoala gimnazială Seban Vodă Cantacuzino și cea mai respectată preoteasă din cele cinci ale orașului Călimănești.

Născută în orașul Bălcești – Vâlcea, la 14 martie 1984 urmează cursurile primare și liceul ”Petrache Poenaru” în orașul natal. În anul 2007 termină facultatea de Biologie din Craiova, ca șef de promoție, iar în anul 2015 își trece în C.V și facultatea de Educație Fizică și Sport din Târgoviște.

A activat, mai întâi, profesor la școala gimnazială din Ghioroiu între anii 2008 – 2015.

Între anii 2015 – 2016 director adjunct al Liceului Tehnologic de Turism din Călimănești, iar de atunci până în prezent profesor titular, gr. I, al Școlii Gimnaziale Șerban Vodă Cantacuzino din localitate.

O femeie elegantă, jovială și mai mereu cu zâmbetul pe buze așa au conoscut-o călimăneștenii și elevii, iar în parohie a fost preoteasa implicată activ în activitățile cultural – spirituale de aici.

În anul 2008, la 12 octombrie, primește binecuvântarea arhierească și devine preoteasa lui Iulian Lixandra care este hirotonit preot la biserica Sf. Mihail și Gavril din comuna vâlceană Ghioroiu, pe care la 26 oct. 2009 reușesc să o resfințească. Ajung la Călimănești în anul 2015, iar Maria Alina își impune dragostea pentru misiunea ei și strălucește alături de parohia din Deal și de credincioși, împreună cu care înfloresc acest lăcaș de cult. Este înființat acum Centrul de Creație al Parohiei Călimănești II și este reconstruită de la zero toată obșetea de aici, preoteasa Maria Alina fiind în centrul evenimentelor. Au fost reînviate tradițiile, sărbătorile au căpătat culoare, oamenii nevoiași au primit ajutor, iar copiii din parohie dornici de învățătură au primit dragostea și îndrumarea blajinei preotese care a organizat ateliere de lucru susținute benevol, dar cu mare dragoste. Așa a fost preoteasa lor, pe care au iubit-o și au respectat-o ... Maria Alina!

Dintr-un loc uitat, destul de neîngrijit și arhaic cum devenise Biserica din Deal doi tineri, Maria Alina și preotul ei, au reușit să-i dea un sens schibând locul întru-un tărâm al speranței. Cei doi reușesc să resfințească și biserica de aici, la 18 iulie 2021, prilej cu care IPS Varsanufie a oferit preotesei Gramata Arhiepiscopală și Crucea Râmnicului cu mențiunea: ”Încredințați fiind de sprijinul oferit Bisericii, ca semn al aprecierii, prețuirii și binecuvântării Noastre.”

Este depusă în pronaosul Bisericii din Deal, slujba de înmormântare va avea loc miercuri 10 august 2022, după liturghie.