I Interviu

Adevărul gazelor la Călimănești - Căciulata povestite de fondatorul proiectului, Ilie Amuzan

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În comparație cu alți ”papagali politici” care se laudă electoral că vor introduce gazele naturale în localitățile lor printr-o simplă racordare de la rețeaua stațiunii Călimănești – Căciulata, acest om a demonstrat istoriei că a fost capabil să lase în urma sa ... istorie! În urmă cu 30 ani, Ilie Amuzan (fără să fie implicat în funcții administrative) deschidea drumul pentru gazele naturale în trei stațiuni balneare ale Vâlcii. Iar mai târziu, pentru Călimăneștiul pe care l-a condus opt ani de zile avea să aducă ”cu dedicație specială” mult doritele gaze naturale. Astăzi este ușor pentru Robert Schell (primarul orașului Brezoi) să emită aroganțe cum că el ar fi întemeietorul gazelor naturale în zonă. La pensiunea Alfrid – Căciulata (cu circuit închis) unde se desfac și se înoadă multe cărări administrative s-a ajuns la concluzia că ar fi demn de luat în seamă această problemă.

Dar, până la declarațiile belicoase, ale ”tenorului de estradă” din Brezoi l-am contactat pe Ilie Amuzan care a prezentat pentru Cozia-Info povestea unui proiect serios:

”În anul 1991 Ministerul Industriilor era format din Ministerul Petrolului, Ministerul Energiei și Ministerul Economiei. Au venit la mine dl.Lăzărescu (primarul de atunci al or. Călimănești), ing. Stanca și Sabău d-zeu să-l ierte. Stanca era director la IGO Călimănești. Mi-au spus: ”Știm că ai intrare la ministerul petrolului, vrem să băgăm gaze în Călimănești. Și am plecat toți patru la București. Sabău era prefectul județului și am făcut o adresă din partea județului pentru orașele - stațiune Călimănești, Olănești și Govora. Ministrul petrolului Andrei Ene, era în cadrul industriilor, dar erau ministere separate.

Opt ore am stat toți în minister până când s-a rezolvat problema aprobării gazelor. Asta se poate verifica (în 91), semnătura din partea lui Zisu, ministrul economiei, semnătura lui Andrei Ene ministrul industriilor și din partea lui Teodor Stolojan. Zisu fusese directorul la Electromotoare de la Pitești, un tip foarte deștept și pe poziție. Ne-a dat aprobarea, iar unchiul meu ne-a ajutat în continuare și cu proiectul: te duci la Ploiești la institutul de petrol și gaze să-ți facă proiectul. Cu aprobarea asta s-au perindat foarte mulți, unii dintre ei au și înșelat (ca de obicei), unii dintre ei au băgat conductă, care ulterior s-a deteriorat, aici în Călimănești. S-a băgat conducta în timpul campaniei electorale. Primarul Tudor Neamțu (1996 – 2000) înșira conducte, țeavă mare de foraj pe faleză spre Căciulata, să spună că: gata, dă drumul la gaze! Astea erau trucuri urâte pe care nu le-am acceptat niciodată. Gazele s-au rezolvat când am venit în 2004 primarul orașului Călimănești.

Când am venit, am zis, „ce se întâmplă cu gazele?” și bineînțeles Nemeș a scos documentația în care era doar un contract făcut între Călimănești- Căciulata și Ministerul Economiei. Și atunci m-am dus și am sunat președintele consiliului județean din acea perioadă (dl. Bușe) și i-am spus: aveți acces la Sereș, haideți să-l sunăm. L-am sunat și pe Iulian Iancu care era director la centrala de petrol și gaze de la Mediaș, după care am început alergătura. Am luat drumul cabinetelor ministeriale, etc. Mă duceam punctual, punct ochit punct lovit la oameni pe care îi cunoșteam și avusesem relații cu ei și știam ce să le spun.

M-am dus la București la directoarea direcției de petrol și gaze din cadrul ministerului și economiei, am văzut contractul, l-am refăcut pentru că era stipulat doar Călimănești - Căciulata, ne-am dus cu nomenclatorul care spunea Călimăneștiul cu localitățile componente: Jiblea Nouă, Jiblea Veche, Păușa, Călimănești, Căciulata și Seaca. Am făcut toate demersurile, am fost la Ploiești pentru proiect.

În final, s-a stabilit ca legătura să se facă de la distribuitorii de pe platforma de la Govora – Râureni, s-a nominalizat constructorul din București, iar cea mai mare realizare a fost, că am obținut să se facă investiția, pe banii investitorului, fără să coste nimic autoritatea locală aducerea conductei de la Râureni- Govora  până în Călimănești. Dar, am mai obținut ceva: introducerea pe străzi în cele 6 localități componente până la casa unde s-a putut face aducțiunea, pe fiecare stradă. Nu a costat pe nimeni nimic!

Lucrarea a început din Jiblea Nouă, Jiblea Veche, Păușa, Seaca și când am ajuns la jumătate din Călimănești am primit adresă de la Ministerul Economiei și Ministerul Industriilor că nu se introduc gaze decât în Călimănești și Căciulata,  pe considerentul că au pondere mai mare decât în celelalte.

A fost prea târziu, pentru că am apucat să facem recepția la fiecare din cele patru localități. Pentru că asta era ideea și cred că asta a fost atuul meu, știam anumite lucruri și am condus lucrările de așa natură ca: lucru făcut, e bun făcut! Astăzi celel șase localități ale Călimăneștiului au gaze naturale! Este o rețea de medie presiune care permite racordarea altor localități. Prin conducta noastră de gaze naturale, prin medie presiune, de ceva vreme a fost racordată și comuna Dăești.

Cea mai mare greutate, în acest proiect și am pierdut zeci de zile pe traseul de la Govora,  Râureni și până la Călimănești pentru că trebuit să facem nu știu câte proiecte, secțiuni de proiectare pe lângă baraje, pe lângă zone, care erau necesare aceste proiecte și aceste aprobări. Toate aprobările la ISPH, cu care lucrasem. Directorul general de la ISPH al hidrocentralei nu a existat în cel mai scurt timp să nu ne ajute cu proiectarea pe unde să mergem cu rețeaua. A fost o mare problemă când am traversat orașul Rm.Vâlcea pentru că s-au ridicat fiecare cu pretențiile lor așa cum sunt de regulă.

Pe unde vine magistrala spre Călimănești?

Magistrala vine pe lângă barajul din nord, pe lângă baraj, trece pe lângă gradina Zoologică pe margine, vine pe lângă barajul pe sub podul de lângă Petrom, pe lângă spital și continuă pe DN 7.

În anul 2005 -2006, în 2006 s-a făcut deja recepția lucrării. A fost perioada cu realizările remarcabile, am avut legături cu oamenii potriviți și care au vrut să ne ajute, am avut legături cu cine trebuie. Altfel în zonele astea, acum se discuta despre vise până se toceau dorințele legate de gaze. Se discuta cum vor discuta ăștia și la alegerile următoare că vor băga gaze.

Brezoiul se poate racorda tehnic în magistrala asta de gaze?

Sigur. Conducta noastră este de medie presiune. Problema nu este Brezoiul pentru racordare, problema este localitatea Bujoreni, de la Călimănești și de la Seaca în jos, pentru că la un moment dat, dacă scade presiunea pe rețea are de suferit capul de rețea și în felul acesta afectezi toată zona Călimăneștiului pentru că la presiune mică, și vă dați seama că se întâmplă iarna, determină situația de depunere a vaporilor de apă, și de asta de multe ori se opresc instalațiile, cine are centrale termice a simțit pe propria piele. Dăeștiul este cap de line acum, Bujoreniul are șanse să se lege, însă trebuie stabilite niște condiții de exploatare a rețelei.” A declarat Ilie Amuzan.