Prin Hotărârea nr. 24 din 31 martie 2020, Consiliul Local a stabilit ca serviciul public de alimentare centralizată cu energie termica să fie încredinţat spre gestiune şi administrare Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat şi Alimentare cu Energie Termică, serviciu public cu personalitate juridică şi buget propriu, înfiinţat şi organizat în subordinea Consiliului Local. Totodata, prin aceeaşi hotărâre s-a aprobat şi Regulamentul de organizare şi functionare al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public si Privat şi Alimentare cu Energie Termică. Printre altele în regulamentul menţionat anterior se precizează că o parte a activității Serviciului de Alimentare cu Energie Termică va fi susţinută din bugetul local iar altă parte se va autofinanța din sumele facturate beneficiarilor.
Șeful acestui serviciu este Sorin Alexandru care ne-a spus despre noua direcție: ”Nu am preluat muncitorii, s-au angajat pe bază de examen cum prevede legea în vigoare și sunt angajați în urma unui concurs. Fiecare a dat concurs pe postul lui. Sunt 6 instalatori, plus o persoană la contabilitate și o persoană care se ocupă cu documentația, șef de serviciu momentan nu este, a fost scos la concurs și nu s-a înscris nimeni, nu am avut pe cineva care să corespundă criteriilor cerute de lege pentru a ocupa acest post. Eu sunt Director general al DADP-ului, împreună cu echipa de acolo preiau diligențele, pentru a acoperi această lipsă, pentru că într-adevăr este o lipsă a șefului de serviciu care să știe tot ce mișcă acolo...
Cozia-Info: Va mai scădea prețul la căldură?
În momentul de față nu cred că se pune problema scăderii prețului, pentru că avem, printr-o hotărâre de consiliu, aprobat tariful valabil până la sfârșitul anului 2021. Noi mergem în continuare pe aceste hotărâri de consiliu local și funcționăm în ceea ce privește regulamentul și absolut tot. În schimb, încercăm, cel puțin pentru moment, până vom vedea și noi cum stă situația (încasări, costuri, pierderi, ș.a.m.d.) mergem pe aceste tarife. Executivul Primăriei are un plan de investiții pentru că sunt foarte necesare. Cele de anul trecut, ale CET-ului, au lăsat de dorit, fapt care ne-a situat în urmă cu investițiile de eficientizare și de a aduce ceva nou în sistem.
Tarifele sunt, așa cum am spus, până la sfârșitul anului, când vom trage linie, vom face o analiză și vom vedea exact costurile. Cei de la CET s-au plâns că au mers în pierdere la Călimănești ...!
Cozia-Info: Cum este format tariful la Călimănești? Avem o taxă pe care o plătim la ... Foradex?
Aceste zăcăminte naturale de apă geotermală sunt captate din pământ și sunt gestionate în prezent de Geoterm, așa se numește noua societate, s-a preluat de la Foradex, nu mai există Foradex. Noi avem un tarif pentru apă geotermală care ne intră în schimbătoarele de căldură la sonda 1009 și 1006 respectiv Căciulata și la Mirajul Oltului în spate. De acolo această apă geotermală pe care ne-o furnizează Geotermul, la un anumit preț, face un transfer de temperatură, prin schimbătoarele de căldură de la aceste sonde, după care pleacă în punctele noastre termice și este distribuită la utilizatorii arondați persoane fizice și asociații de locatari. De la costurile apei termale care sunt plătite către geoterm, avem suplinire cu gaz natural, în cazul în care nu ajunge la o temperatură suficientă apa din sistemul nostru sau, pe timp de iarnă, apa furnizată de Geoterm nu e suficientă. În cazul temperaturii scăzute apa geotermală care este furnizată de Geoterm, este posibil să nu încălzească suficient apa noastră din sistem și atunci vor trebui suplinite cazanele cu gaz metan. După care urmează cheltuielile de distribuție, gaz, curent, pompe și taxele.
Prețul se compune din Geoterm, primăria care este acum DADP-ul Călimănești, Gaz, Distrigaz, Energie Electrică toate acestea au un circuit, apa este împinsă de niște pompe, tot sistemul este compus din apa rece de la Apavil, din costuri cu autorizări, costuri cu amortizarea mijloacelor fixe (pompe, cazane care trebuie schimbate într-un anumit interval de timp investiții) toate astea compun un tarif. Am mai vorbit și de munca vie, acestea intră la DADP.
Cozia-Info: În viitorul apropiat, în lunile care urmează ați pregătit vreun pachet de măsuri?
În momentul de față vorbim strict de o preluare, această preluare nu se face ușor, întrucât trebuie citite toate contoarele. Am făcut o inventariere cu cei de la CET când am preluat sistemul, care iarăși a presupus o perioadă de timp. Noi trebuie să întocmim contracte cu toți utilizatorii, vorbim de contracte reglementate între noi și utilizatori, așa cum vorbim și de contracte între noi și furnizori, vorbim de Geoterm, Distrigaz, Electrica, Apavil, chiar și Braicata pentru că în toate unitățile publice trebuie să intrăm pentru procedura de licențiere, care este necesară, pe lângă faptul că sunt utile. Iar de partea cealaltă suntem în analiză, în momentul de față cu ce avem, ce informații deținem de la CET, pentru că aici putem să spunem că am avut o colaborare destul de bună cu cei de la CET. Am avut o preluare destul de onestă cu ei, fiindcă au fost onești față de noi și ne-au dat tot ce le-am cerut și ce avem nevoie. În funcție de asta o să apelăm probabil la un partener extern pentru a ne face o analiză în ceea ce presupune necesarul de investiții și eficientizare pentru că vorbim de ceva specializat și cred că exact cum domnul primar a făcut în oraș, acea analiză pentru dezvoltare, așa trebuie să facem și noi o strategie în ceea ce privește acest serviciu. Pentru fiecare serviciu pe care îl prestează trebuie să facem o analiză și să vedem ce avem de făcut.
Cozia-Info: Ați fost implicat în administrația publică locală, ce credeți vor scădea facturile după ce va administra DADP Călimănești?
Este greu de spus acest lucru pentru că trebuie să urmărim ceea ce se preconizează și la nivel național, se așteaptă și un val de scumpiri în tot ceea ce înseamnă energie electrică, gaze. Dacă s-ar menține în condițiile actuale toate costurile, cred că am putea vorbi la un moment dat despre asta, dar cred că este prea devreme să putem face astfel de ”prognoze” să spun așa.
Cozia-Info: Ar mai fi loc în cadrul acestui sistem de schimbări, de cosmetizări?
Sigur că da, de foarte multe schimbări este nevoie. Asta este și ideea, pentru că lucrurile nu mergeau într-o direcție bună. Așa s-a ajuns la concluzia să luăm acest serviciu, CET era și în faza de insolvență. Cred că este o întâmplare și noi nu am avut în vedere acest aspect. Am urmărit să avem, la banii care se plătesc, niște servicii de calitate în primul rând. Dacă s-ar eficientiza sistemul, câștigul ar fi pentru localnici ... căldură mai multă în casă la costuri rezonabile!
Cozia-Info: Ce se întâmplă cu datoriile, bănuiesc că CET nu și-a încasat toți banii, nu?
Nu este de competența noastră, va trebui să-și rezolve problemele cu datoriile în baza contactelor pe care le-au avut, deci noi nu am întâmpinat nici un fel de pierdere, datorie, noi începem de la zero.