I Interviu

Valentina Badeanu - Un designer de succes care a creat design-ul pentru o colecție de sandale de lux pentru renumita casă de modă Jimmy Choo!

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Valentina Badeanu, o tânără designer din Sibiu,  care a cunoscut  succesul atât pe plan național cât și pe plan internațional a avut amabilitatea de a ne spune  fascinanta poveste despre începuturi, despre obstacole și provocările întâlnite,  despre lecțiile ce au ajutat-o să devină ceea ce este astăzi. Are 31 de ani, locuiește în orașul Sibiu, locul în care s-a născut și în care și-a realizat studiile în domeniul design-ului și psihologiei, precum și cele de management pe care le-a completat ulterior.

 Cozia-Info: Cum a luat naștere pasiunea dv. pentru design?

    - Încă de mică am fost atrasă de frumos, de artele vizuale, precum și de modă.

    Îmi amintesc că am încercat toate lucrurile cu care m-am intersectat încă de la o vârstă fragedă precum: cursuri de desen, design, modelaj în lut, modelling, fiind în același timp pasionată de makeup, styling și fotografie, toate acestea fiind aspecte deosebit de importante și care au reprezentat pietrele de temelie în cariera pe care am decis să merg.

      Așadar, pot spune că fac ceea ce fac de când mă știu, totul venind natural încă de la început, prin joacă, printr-o explorare continuă a mediului și o interpretare al acestuia în mod propriu.

     Am început prin a face hăinuțe păpușilor Barbie cu care mă jucam, prin a le decora casele, prin a le machia și aranja părul, deci totul la o scară mică, sub formă de joacă, lucru care în timp s-a dezvoltat și s-a transformat în ceva real, într-o dorință de a face din joacă o profesie. Astfel, am completat întregul tablou cu studii de specialitate, iar joaca s-a concretizat de-a lungul timpului prin profesia de designer pe care o am.

        În același timp am fost un copil autodidact și pe lângă tot ceea ce înseamnă activități recreative prin pictură, modelaj  în lut sau realizarea de creații vestimentare păpușilor, aveam o mare pasiune pentru predat, astfel încât mi-am dezvoltat aceste abilități de a transmite informațiile celorlalți în  aceiași manieră, printr-un act inocent de joacă, care de asemenea s-a transformat ulterior în realitate întrucât am ajuns să îmi îndeplinesc și acest vis de a fi în spatele catedrei.

    Timp de 2 ani am combinat partea de design cu cea de psihologie, predând materii precum Consiliere în carieră și Abilități de viață, aceasta fiind o frumoasă perioadă din viaţa mea, să mă aflu printre elevi talentați și să le îmbogățesc viziunea despre viață și să se descopere pe ei înșiși.

 Cozia-Info: Știu că ați creat design-ul pentru o pereche de sandale de lux de la celebra casă de modă Jimmy Choo? Cât de mare a fost satisfacția?

   -   Într-adevăr am creat un design pentru brand-ul Jimmy Choo, lucru care reprezintă o reală satisfacție și împlinire să văd că un model de-al meu a fost transpus într-o colecție de lux internațională.

    Satisfacția a fost de nedescris în cuvinte, ținând cont de amploarea evenimentului și de cât de repede s-au epuizat creațiile. În plus, fiind creată ca și o colecție capsulă și având un scop caritabil, am rezonat cu atât mai mult cu întregul concept.

 Cozia-Info: Care este secretul care vă ajută să creați ambiente autentice, remarcabile în toată lumea? Din ce vă inspirați?

    - În ceea ce privește designul interior, pot spune că sursa de inspirație este întotdeauna aceeași indiferent ce design creez, și anume natura însăși cu tot ce include ea, creația infinită a lui Dumnezeu. Acesta este întotdeauna punctul meu de plecare dar și cel la care revin indiferent de situație, e “axis mundi” pentru mine atât ca și artist, cât și ca om.

      Cred că secretul, dacă aș putea să îl numesc așa, constă în dorința de a cunoaște cât mai mult persoana pentru care creez un ambient, personalitatea acesteia și stilul de viață pentru că doar atunci reușesc să realizez unitate și echilibru între ceea ce este persoana și spațiul în care locuiește, astfel încât acesta să devină o oază de liniște, un cadru inspirațional, sau dinamic, în funcție de fiecare caz.

Cozia-Info: Poți ajunge la echilibru și emoție prin design?

-  Desigur, se poate ajunge și acesta este de fapt scopul dacă putem să îl numim în acest fel, ca prin actul creativ să dezvolți,  să transmiți și să cultivi emoții înalte, pozitive care să echilibreze în tumultumul cotidian, să ofere o altă  perspectivă, să aducă ceva de “dincolo”, și aici mă refer la universul interior al celui care crează.

 Cozia-Info: Care este amprenta pe care o lasă un adevărat designer?

-   Atunci vorbim în general, consider că un designer reușește să transmită ceea ce este în forul lui interior, ceea ce are el ca și har, respectiv cu ceea ce a fost înzestrat, neținând cont de dinamica condițiilor exterioare.

    Raportându-mă la propria persoană, atât ca și artist, cât și ca persoană sunt într-o continuă dezvoltare și cunoaștere de sine, iar prin artă, produsele și serviciile pe care le ofer lumii transpun rezultatul într-un mod unic și îl ofer celorlalți.

    Misiunea pe care o am este tocmai aceea de a transmite celorlalți această viziune și bogăție interioară pe care o descopăr în mod continuu, aducând un plus experienței și vieţii lor, iar atunci când reușesc asta, satisfacția este totală.

    Dacă aș putea să numesc o amprentă personală, pot menționa tocmai sinergia care reiese din viziunea mea complexă asupra vieții, dezvoltată pe mai multe axe, de la credință, estetică, știință, psihologie, până la spiritualitate, fizică cuantică, ș.a.m.d. Toate aceste coroborate mă definesc pe mine ca și ființă și se reflectă în tot ceea ce creez ca și artist.

Cozia-Info:  Căror tipologii de femei se adresează creațiile dv?

 -      Femeii care se cunoaște pe ea însăși, acelei femei care știe să fie și sensibilă, și puternică în același timp, a celei care știe că frumusețea vine din interior și care transpune acest lucru prin tot ceea ce face răspândind în jurul ei acea frumusețe.

 Cozia-Info: Care este elementul ce vă diferențiază de ceilalți designeri români?

 -     Din ceea ce am observat și din ceea ce au remarcat și alții, consider că atenția pentru detalii și faptul că arta mea este deosebit de ornamentală ar reprezenta marea distincție. De exemplu, ilustrațiile și grafica baroc care îmi reprezintă cel mai fidel stilul artistic conține multiple elemente decorative, cu un impact estetic la o primă vedere pentru unitate și execuție, dar cu o serie de alte elemente și simboluri de descoperit la o privire mai atentă.

 

Cozia-Info: Ce proiecte de viitor aveți?

-   În prezent lucrez la o colecție de grafică, respectiv monograme baroc care va debuta cu o expoziție în țară pentru început și transpunerea monogramelor pe diverse articole ulterior.

     De asemenea lucrez și la o colecție de bijuterii personalizate, tot cu aceiași temă, cea a monogramelor.  O colecție de picturi realizate în acrilic și aur, precum și print-uri digitale este de asemenea în desfășurare. Acestea vor fi disponibile pe propriul meu site www.valentinabadeanu.com

 Cozia-Info: Ce trebuie să facă un designer  la început de drum pentru a reuși tot ceea ce și-a propus? Ce piedici apar în îndeplinirea visului  și care sunt secretele unui business de succes?

 -  Să își urmeze visul și să fie consecvenți în acest drum, indiferent ce se întâmplă în exterior, de cât cred ceilalți sau de cât îi susțin.

   Viziunea, talentul, pasiunea, iubirea, precum și abilitățile de a transpune ceea ce e în interior și de a dărui lumii o părticică din ceea ce este artistul, respectiv designerul, trebuie susținute cu tenacitate de fiecare. Astfel, fiecare va găsi modalitățile potrivite lui, își creează propriul drum care să rezoneze cu viziunea lui și așa  lucrurile vor prinde contur.         

    Piedici apar și vor apărea mereu deoarece așa este viața însăși, dar adevărata frumusețe este atunci când ajungem să vedem și să transformăm acele așa-zise impedimente în lucruri sau momente care ne formează, ne șlefuiesc și odată traversându-le evoluăm, ne maturizăm.

   Ulterior, ne vom da seama că fiecare dintre acestea nu au fost decât niște lucruri benefice evoluției noastre, niște reale binecuvântări.

    Astfel, pot spune din propria mea experiență, că în drumul meu m-am confruntat atât cu neîncrederea celor din jur, cu refuzuri, însă asta nu m-a făcut decât să caut noi modalități de a face lucrurile, precum și de a fi cât mai independentă astfel încât să îmi continui drumul.

    Câteva sfaturi practice deosebit de importante pentru cineva aflat la început de drum ar fi : să fie autentic, sa țintească spre a realiza lucruri mărețe având o misiune bine definită și orientată spre a aduce un beneficiu celorlalți, să își contureze și definească această viziune într-un plan concret și coerent prin pași mici la care să lucreze zi de zi și cel mai important lucru, să acționeze!

 Cozia-Info: Unde vă poate găsi lumea?

 -  Am o prezență online destul de puternică astfel încât pot fi găsită pe majoritatea aplicațiilor social media și nu numai, precum: facebook, instagram, pinterest, linkedin, tweeter, behance, dribbble, pe propriul meu site la care lucrez în prezent www.valentinabadeanu.com, precum mă pot contacta direct la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..