I Interviu

Ion Ungureanu- primarul comunei Muereasca- „Modernizarea localității și promovarea turismului!”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

 

Comuna Muereasca este una din cele mai cunoscute localități vâlcene datorită numeroșilor turiști care sunt interesați să vadă Mănăstirea Frăsinei, singurul locaș de cult din România în care nu au acces femeile.  În comuna Muereasca proiectele sunt în deplină desfășurare pentru modernizarea localității și promovarea turismului.

Cozia-Info: Care sunt cele mai importante proiecte care se derulează pentru dezvoltarea acestei localități?

 "La ora actuală avem în derulare proiectul privind modernizarea și amenajarea DJ 658, lucrare unde ne aducem și noi contribuția la nivel local,  este un proiect demarat în cadrul ordonanței 28 PNDL 2. În cadrul lucrării sunt cuprinse o serie întreagă de lucrări cu privire la efectuarea unor ziduri de sprijin, consolidări de maluri, acolo unde a fost nevoie să se facă, privind stoparea alunecărilor de teren,  rigole, construcția unor noi  podețe, poduri care au fost refăcute. Lucrarea este pe ultima sută de metri, undeva prin luna septembrie cred că va fi finalizată și cred că este o lucrare benefică în primul rând pentru cetățenii din comuna Muereasca și pentru turiștii care vin în zonă. Cu ocazia finalizării acestor lucrări, cred că turismul în localitate se va dezvolta,  vor fi  mult mai mulți turiști care vor veni spre mănăstirea Frăsinei . De asemenea am avut în derulare un proiect cu privire  la modernizarea unui drum comunal, lucrare care a fost finalizată acum, de curând, de asemenea un proiect cu privire la construirea unui pod  peste pârâul  Muereasca în satul Muereasca de Sus . Totodată,  am depus ca și proiect la Consiliul Național pentru Investiție, un proiect pentru  modernizarea întregii infrastructuri a drumurilor comunale, acolo unde nu avem practic  absolut executată nici o lucrare. Proiectul a fost aprobat, urmează să se efectueze procedura de achiziție publică în momentul în care se va finaliza procedura de achiziție publică, bineînțeles, această procedură de achiziție va fi efectuată de Consiliul Național de Investiții  care se află în subordinea Ministerului Dezvoltării și apoi se vor semna contractele privind efectuarea lucrării.
Tot în această perioadă am avut în derulare extinderea rețelei de alimentare cu apă în comuna Muereasca  pe o lungime de 1, 9 km. În cadrul lucrării respective s-au amplasat două stații de pompare cu întreaga ducțiune, au fost efectuate branșări la populație, lucrarea este finalizată,  chiar săptămâna trecută am făcut procesul verbal la terminarea lucrărilor urmând  să fie predată către operatorul regional Apavil Rm. Vâlcea,  pentru a putea fi încheiate contractele cu beneficiarii,  respectiv cetățenii, gospodăriile de la noi din localitate,  pe zona respectivă , ca și aceștia să poată să beneficieze de serviciu de alimentare cu apă."
Cozia-Info: Cum ați descrie în câteva cuvinte comuna Muereasca?
Este o comună situată la poale de munte, o comună frumoasă,  cu oameni harnici, frumoși. Pe raza comunei Muereasca se află un monument istoric de o deosebită însemnătate pentru turismul românesc în zona monahală mă refer, este mănăstirea Frăsinei, care este vizitată în mod frecvent de mulți turiști și mulți oameni care vin în pelerinaj, de fiecare dată când sunt sărbători,  o comună care beneficiază la ora actuală,  practic de toate utilitățile , cu ocazia efectuării lucrărilor  cu apă,  canalizare,  modernizarea drumurilor, cred eu că din punctul acesta de vedere suntem pregătiți să primim turiștii. Mai avem de lucrat pe zona aceasta de agrement, de turism, pensiuni,  un hotel. Căutăm să atragem câți mai mulți investitori pe raza localității să dezvoltăm în primul rând turismul pe plan local.
Principalele probleme cu care se confruntă comuna Muereasca
 
„În primul rând efectuarea unei stații de epurare a apelor uzate, proiectul se află în derulare și în același timp ne-am dori să ne achiziționăm un autovehicul,  o vidanjă  pentru  vidanjarea foselor din localitate și deversarea  apelor uzate  în această stație de epurare unde să fie prelucrate. În rest școlile,  grădinițele toate obiectivele social-economice sunt puse la punct și suntem dezvoltați din toate punctele de vedere. "
Acţiuni  întreprinse pentru implicarea tinerilor în viaţa comunității
„După cum știți în localitatea noastră în fiecare an,  în data de 6 ianuarie au loc alegerile  de „june”  din rândul tinerilor.  Se alege un tânăr care pe tot parcursul anului respectiv să reprezinte interesele tinerilor și să țină legătura cu primarul localității,  lucrul care se  și întâmplă. Atunci când avem anumite lucrări de igienizare , pe anumite probleme de mediu,  implicăm și tineretul  în aceste acțiuni. Organizăm întreceri sportive,  la baza sportivă Nicolae Slătea din localitate, și ori de câte ori când este câte un eveniment,  apelăm și la tineri,  pentru a se implica în viaţa socială și economică a  localității."
Cozia-Info: Din punctul dv. de vedere cât de importantă este apartenența la un partid politic pentru un primar?
„Eu zic că nu este chiar așa importantă, depinde de om, omul care e om, știe să îmbine utilul cu plăcutul, să nu țină cont de apartenența politică și să bată la ușa cui trebuie să rezolve problemele comunității.
Mi-aș dori mult mai multe lucruri pentru localitatea Muereasca pe care o reprezint și din acest motiv sper să găsesc soluții să rezolv absolut toate problemele cu care se confruntă comunitatea,  să efectuam bineînțeles împreună cu consilierii locali cât mai multe proiecte pentru a putea să dezvoltăm localitatea și să o ridicăm la standardele  europene așa cum ne-am propus la începutul mandatului și încercăm să facem tot ceea ce este posibil să le fie mult mai bine cetățenilor din comuna Muereasca.”