I Interviu

Dumitru Ciorîcă, primarul comunei Cernișoara: ”Condițiile de învățământ din comună vor fi la standarde ridicate!”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Ciorîcă Dumitru (Partidul Ecologist Român) este la primul mandat, vine din sistemul privat, a fost coordonator de transporturi la o companie importantă de transport din Europa. Are 48 de ani, 5 copii, dintre care trei sunt căsătoriți. Patru nepoți, al cincilea este pe drum. Este  născut și crescut în comuna Cernișoara, satul Mădulari: ”Pentru mine este o nouă experiență, dar mulțumesc lui Dumnezeu m-a înzestrat cu înțelepciunea și  priceperea de a lucra în administrație și cred că în acest mandat voi face câteva lucruri frumoase pentru comunitate. Îmi doresc cel mai mult lucrul acesta și sper, trag nădejde, ca la următorul mandat să mă voteze  cu plăcere și să ies din nou, noul lor slujitor.

Am avut o perioadă când am stat în Ardeal mulți ani, experiența de acolo, mentalitatea de acolo, lucrurile bune pe care le-am acumulat multă vreme acolo, am  venit aici și s-au dovedit a fi un câștig atât pentru mine, familie, cât și pentru comunitate.”

Cernișoara are șapte sate: Modoia, Groș, Armășești, Cernișoara, Mădulari, Obârșia și Sărsănești cu o populație de 3400 locuitori.

Cozia-Info: Cum merge comuna ? Cum se rânduiesc lucrurile aici? În câteva cuvinte, cum ați caracteriza viața la Cernișoara?

Bine ați venit la Cernișoara, vă mulțumim că ați ales această comunitate pe care am înțeles că doriți să o promovați și despre care vor mai apărea reportaje! Referitor la întrebare, comuna are locuitori harnici din toate punctele de vedere. După cum ați observat este o localitate foarte întinsă atât geografic cât și kilometric. Viața aici este așezată fără activități care să iasă din limitele normalului. Peste toate acestea suntem înconjurați de multă verdeață, foarte multe păduri, este o viață liniștită. Dacă am avea mai multe locuri de muncă în zonă ar fi și mai liniștită.

Cozia-Info: Aveți în jur de 3000 de locuitori, unde lucrează?

Avem 3400 de locuitori, o parte din ei lucrează în străinătate și banii care îi fac acolo îi investesc la noi în localitate, o parte lucrează în Rm.Vâlcea pe la Combinat și pe la celelalte instituții și ceilalți pe lângă casă, cu gospodăriile pe care le au. Avem mulți pensionari care se întrețin cu ceea ce primesc de la stat, pensia lor.

Cozia-Info: La ce lucrează UAT Cernișoara? Ce proiecte importante aveți, pe care vi le-ați conturat pentru viitorul apropiat?

Sunt bucuros că Dumnezeu ne-a ajutat și imediat după instalarea noastră în funcția noului staff, am depus un proiect pentru eficiență energetică la două școli din localitate. Au fost 18 proiecte la nivel de țară pe ordonanța 158. Am ieșit câștigători și vom începe lucrările chiar de luna aceasta. Deja s-a terminat licitația, se cunoaște și câștigătorul. Vom intra în această reabilitare de eficiență energetică cu aceste două școli care din punctul nostru de vedere cred că vor fi un exemplu de unități școlare în România.

Am făcut proiectul în așa fel, încât să cuprindem tot ceea ce înseamnă eficiență energetică. Adică la cele două școli ce vor fi modernizate, vor rămâne decât pereții laterali, restul totul dispare și va fi refăcut din nou de la podele, încălzire, electricitate, pompe de căldură, ventilare mecanică, geamuri cu tripan, cu 7 camere. Este o investiție foarte mare, undeva la 2 mil.€ pentru două școli. La această lucrare suntem și noi cofinanțator, Consiliul Local, cu 15% din suma aceasta.