I Interviu

Prof. Emil Popa ne relatează situația învățământului din orașul Călimănești

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

La Călimănești, în noul an școlar elevii vor învăța în condiții excelente. Profesorul Emil Popa este directorul Școlii Gimnaziale Șerban Vodă Cantacuzino din orașul Călimănești și  a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări despre situația învățământului în această perioadă.

Cozia-Info: Cum credeți că va evolua situația învățământului fizic și cât de repede credeți că o să ne întoarcem la școala online?  
„Este greu de spus, deoarece virusul acesta este atât de imprevizibil încât  poate să ne ofere surprize, dar cred că este o măsură destul de bună ca școala să se întrerupă  doar la incidența de peste 6 la mie . Asta înseamnă că o să avem mai mult posibilitatea să lucrăm față în față și sper ca orașul nostru să nu ajungă la acest prag. De fapt,  toată lumea speră. Noi suntem pregătiți și pentru varianta în care am fi nevoiți să funcționăm online. Avem platformele de anul trecut, care  sunt în curs de actualizare,  deja s-au introdus clasele pregătitoare și s-au realizat mici ajustări pe la celelalte clase, unde unii copii au mai plecat, alții au venit, fluctuație cu care ne confruntăm în fiecare an.”

Cozia-Info: În afară de distanțarea de un metru între bănci, ce alte norme clare aveți?
„ Sunt cele din Ordinul comun al Ministrilor Sănătății și al Învățământului. Triajul elevilor se efectuează în fiecare dimineață și  după- amiaza când vin elevii la școală, li se măsoară temperatura, își dezinfectează mâinile și primesc mască de unică folosință. De asemenea, sunt implicate și familiile elevilor care urmăresc starea lor de sănătate , iar în cazul apariției unor simptome se adresează medicului de familie,  copiii rămânând acasă până la vindecare.  O altă măsură este aceea că între schimburi să existe o oră liberă pentru ca personalul de întreținere să dezinfecteze toate suprafețele: podeaua, băncile, scaunele, ușile, suprafețe pe care copilul le poate atinge în timpul orelor și să se aerisească sălile de clasă. Pauzele sunt decalate, adică nu ies toți elevii în același timp în curtea școlii. Distanțarea este mai greu de realizat în pauză, copiii se mai joacă, se ating și pauzele acestea decalate fac în așa fel încât să iasă cel mult trei clase simultan.  În curtea școlii nu mai este obligatorie masca de protecție nici pentru copii, nici pentru cadrele didactice,  fiind obligatorie doar în interior.
Din păcate, părinții nu au acces în curtea școlii și în școală,  chiar dacă mi-aș fi dorit să vină și să vadă cât de  bine pregătită este școala  în interior .  La ședințele cu părinții,  care se desfășoară online, li se explică aceste lucruri, însă  ar fi avut un alt impact dacă ar vizita școala și s-ar convinge că lucrurile sunt în ordine. Sălile de clasă au fost zugrăvite, acolo unde era necesar, și asigură un mediu igienic. De asemenea, în toate școlile s-a făcut dezinfecție, dezinsecție și deratizare cu firmă specializată. Sperăm că nu va exista niciun caz de  infectare cu acest virus. Referitor la deschiderea anului școlar, ne-am consultant cu Consiliul de Administrație al școlii, cu  Primăria,  Poliția și am ajuns la concluzia să nu riscăm și să renunțăm deschiderea oficială, așa cum o făceam în anii trecuți. Era imposibil să păstrezi distanța, țin minte că abia treceai printre părinți și copii  în prima zi de școală.  Am recurs totuși la o soluție de compromis  și am organizat o festivitate restrânsă pentru elevii de clasa pregătitoare la Școala Veche.  Părinții au avut acces doar în curtea școlii.  ”

Cozia-Info: Dacă ați fi acum în poziția de decizie, nu doar la nivel local, ce ați face ca anul școlar  să fie mai eficient sau mai bine pregătit?
„Eu cred că măsurile luate au fost corecte.  Nu sunt unul din cei care contestă existența virusului și, chiar dacă nu aș crede în existența lui, nu mi-aș permite să nu asigur condițiile igienico-sanitare pentru  toți copiii. Am depus două proiecte  împreună cu Primăria, unul  referitor la achiziționarea de materiale și aparatură igienico-sanitare, inclusiv măști de protecție, și unul referitor la  dotarea  cu mijloacele necesare pentru predarea online, în care am solicitat 380 de tablete, table inteligente și laptopuri pentru profesori. Învățământul online la noi s-a desfășurat în condiții bune, chiar foarte bune, cel puțin la această școală de centru. Am avut foarte puțini absenți la cursurile  online și nu neapărat legate de lipsa tabletelor.”

Cozia-Info: Legat de vaccinarea elevilor, sunt părinții de acord cu această decizie?
„Încă nu am făcut un sondaj, nu am primit nimic oficial în acest sens.  A început în școli o acțiune de promovare  a vaccinării printre elevi și o să ajungă și în școala noastră.  Reprezentanți ai DSP vor trece prin școli și vor promova vaccinul în rândul elevilor și al părinților..”

Cozia-Info: Povestiți- ne câteva cuvinte despre proiectul Erasmus
„Avem patru proiecte în derulare. Nu am mai depus altele, pentru ca am considerat că  patru sunt suficiente,  mai ales în condițiile astea .La  o parte din ele a fost prelungit termenul de desfășurare,  tocmai din cauza pandemiei. Anul trecut am avut două întâlniri  internaționale,  numai că s-au desfășurat online,așa cum  s-a convenit cu agențiile naționale, și acestea au fost productive. Au durat câte o săptămână, tot atât cât ar fi durat și dacă am fi mers acolo. Partea mai puțin plăcută este că nu am putut să ducem copiii și profesorii în deplasări. Ar fi fost mult mai bine  ca   activitățile să se desfășoare față în față în țara respectivă, mai ales că noi am primit deja elevi și profesori din străinătate. Asta a fost situația,  tuturor ne pare rău, mai ales copiilor, pentru că ar fi vrut și ei să viziteze și să se bucure de această experiență inedită.”

Cozia-Info: Care sunt planurile de viitor pentru școala pe care o conduceți?

„ Mai întâi, vreau să precizez că școala noastră s-a bucurat de sprijinul necondiționat al Primăriei Călimănești. Am beneficiat de proiecte de reabilitare a localurilor, de dotare cu mobilier și aparatura necesare și am fost sprijiniți în toate activitățile care depășeau posibilitățile noastre.Eu mă bucur că, prin proiectele care au fost implementate la școala din Jiblea Veche și acum la școala din Jiblea Nouă, avem deja standarde ridicate.  La școala din Jiblea Nouă, lucrările sunt în curs de finalizare.  Am început cursurile într-o aripă a școlii care este deja gata. Se lucrează în continuare la extinderea localului. Peste aproximativ o lună școala va fi modernizată în totalitate. Pe viitor, probabil se va interveni și la școala de centru, precum și la Școala Veche cu unele lucrări de reabilitare.

Consider că trebuie să punem mai mult accent pe calitatea învățării,  pe rezultatele obținute de  copii. Eu nu spun că a fost neglijată până acum partea aceasta, dar acum chiar avem tot ce ne trebuie și logic ar fi ca și rezultatele lor să fie pe măsura investițiilor făcute. Ne dorim să implicăm mai mult părinții în supravegherea elevilor și, în general, în activitățile școlii.”