I Interviu

Dr. Maria Isărescu: „Situația vaccinării în orașul Călimănești!”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Maria Isărescu - Medic Primar, Medicină Generală,  șeful centrului Astra-Zeneca și coordonatoarea centrului de vaccinare  din orașul Călimănești ne povestește care este situația vaccinării în momentul actual.
Centrul de vaccinare din orașul Călimănești, este amenajat la căminul internat al Liceului Tehnologic de Turism. Centrul a primit acreditarea de la Direcția de Sănătate Publică. Are patru puncte de vaccinare, punct de recepție, punct de supraveghere post-vaccinare  și toate dotările necesare.
Cozia-Info: Este important să găsim soluțiile optime, pentru că depindem unii de alții ca să punem capăt pandemiei. Însă datele arată că entuziasmul pentru vaccinare a scăzut. Este un fenomen social normal sau autoritățile au greșit undeva?
Da, din punctul meu de vedere cred că s-a greșit,  nu au fost date informații potrivite astfel încât oamenii să înțeleagă utilitatea vaccinării împotriva noului coronavirus și totodată să-i convingă că aceasta este cea mai bună soluție de stopare a acestui virus.  Un bun exemplu ar fi Danemarca,  care a ridicat toate restricțiile după ce 80% din populație a fost vaccinată.”

Cozia-Info: Este vaccinarea indicată pentru toate vârstele?
„Eu sunt de acord cu ce au spus autoritățile, privind vaccinarea copiilor de peste 12 ani.  În acest centru, am avut copii care au venit însoțiți de părinți și s-au vaccinat. În concluzie dacă te vaccinezi, porți mască când trebuie și îți  iei toate măsurile de precauție,  chiar dacă contactezi acest virus,  faci o formă mai ușoară.”
Cozia-Info:  În Călimănești a crescut numărul solicitanților pentru vaccin?
„Nu, încă nu a crescut numărul solicitanților. Lucrăm  trei zile pe săptămână, lunea, miercurea, și vinerea de la 08:00 la 14:00, dar mi-aș dori  după 1 octombrie să  lucrăm și marțea și joia de la 12:00 la 18:00, bineînțeles dacă numărul solicitanților va crește.
Cred că este o măsură bună, ca toți  cei care lucrăm în sănătate,  învățământ și în general cei care au un serviciu în care sunt nevoiți să intre în contact cu alte persoane, să fie vaccinați. Toate și totul depinde de organism,  unii suntem mai rezistenți și alții nu.”
Cozia-Info: Ce credeți că ar trebui să reținem și să învățăm noi, ca societate, din experiența pandemică actuală?
„Din această experiență cred că toată lumea și-a dat seama că igiena este foarte importantă.
Poate exista un moment în care tu  nu ești așa de rezistent  cum sunt alții,  într-un moment de slăbiciune, ai o imunitate mai scăzută  și atunci te poți infecta și transmite mai departe virusul altor persoane.”
Cozia-Info: Ce sfaturi aveți pentru cititorii acestei publicații?
„Să vină toată lumea la vaccin, recomand din tot sufletul,  eu mi-am vaccinat toată familia,  nimeni nu a avut nimic.
Eu consider  că  orice vaccin ne dă o gândire pozitivă,  mi-am luat măsură de siguranță,  chiar dacă fac boala,  fac o forma mai ușoară,  stau acasă și mă vindec.”