I Interviu

Primarul Gheorghe Gîngu – Proiecte pentru modernizarea localității Bujoreni

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Comuna Bujoreni este așezată pe malul drept al Oltului, de-a lungul drumului naţional DN7 și este formată din satele Bogdănești, Bujoreni, Gura Văii, Lunca, Malu Alb, Malu Vârtop și Olteni.

Principala atracție turistică a comunei fiind constituită de Muzeul Satului Vâlcean, muzeu etnografic în aer liber.
Primarul comunei Bujoreni, Gheorghe Gîngu a avut  amabilitatea de a ne acorda un interviu  în care ne relatează  proiectele care au fost finalizate în acest an și cele care se află în derulare pentru modernizarea localității.

„O să încep prin a vă spune despre ce am finalizat anul acesta. Avem finalizate trei dintre obiectivele școlare finanțate pe PNDL,  valori de peste 8 mil de lei, și am putut începe școala  în condiții foarte bune anul acesta.  Mai avem încă o unitate de învățământ , fosta școală din Luncă pe care o avem acum în lucru pe axa 10,  fonduri europene. Va fi finalizată în primăvară,  și acolo, vor fi două sau chiar trei  grupe de grădiniță .Va fi o clădire modernă adaptată  condițiilor europene, în care trebuie să se afle învățământul din România.  În Bujoreni ne dorim ca învățământul să -l ridicăm la un standard  cât mai ridicat . Educația poate să formeze tineretul și speranța de viitor . Lucrăm la proiectele pe care le avem pentru drumuri,  apă, canal și   gaze. Proiectul cu gazele îl avem pe fonduri Europene depuse împreună cu Primăria Călimănești ( pe ADI ). Așteptăm , s-a făcut încă o etapă de evaluare , am răspuns clarificărilor,  dar în același timp nu se stă. Începând din decembrie 2020 de când s-au emis licențele de distribuție a gazelor naturale în toate cele 7 sate din Bujoreni, facem presiuni pe distribuitorul localității  distrigaz să treacă la racordarea cât mai urgentă a cetățenilor din Bujoreni.  Lucru care   a început,  avem deja peste 60 de branșamente  în lucru și se continuă. Este un volum destul de mare de documentații care apar, asta înseamnă că, lucrurile au început să se miște.   Dacă va apărea și aprobarea proiectului de finanțare totală a localității, deja va fi o completare, pentru că se lucrează tot după proiectul pe care noi l-am  gândit la nivelul localității. 
Mai devreme ne-ați surprins cu proiectanții pentru un proiect integrat de modernizare drumuri, apă și canal. Vrem să prindem o rețea de drumuri moderne cu tot ce înseamnă infrastructură coborâtă subteran  de la city net, iluminat,  telefonie, rețea de apă și canal și drumul făcut complet de la cap la cap cu tot ceea ce prevede și la dimensiunile standard care ar trebui să fie legale. Asta ar însemna un efort destul de mare pentru că trebuie făcute exproprieri,  să avem  drumuri așa cum trebuie pentru o localitate modernă. Sunt lucruri care sunt de durată dar vor fi făcute.  Un alt proiect la care lucrăm ar fi construcția și modernizarea unui dispensar aici în Olteni. De fapt îl gândim și încercăm să-l adaptăm telemedicinii pentru a putea să  asigurăm servicii profesionale de la distanță, cu aparatură tehnică astfel încât evaluarea să poată să fie făcută de la distanță  de către specialiști.  Avem la fel în licitație un drum  și un pod pe Valea Bujorencii prin Compania Naţională de Investiţii. Așteptăm să ni se comunice finalizarea procedurilor și executării lucrărilor.  La fel pe Compania Națională de Investiții avem aprobat și am depus documentația revizuită, pentru Clădire Verde, complexul administrativ din Olteni. Acolo se va construi noua primărie  și o sală de sport și de evenimente. Va fi integrată împreună cu școala de la Olteni unde vom aduce niște modificări acolo cu locuri de parcare, cu teren multifuncțional,  cu tot ce este necesar să arate așa cum trebuie,  ca un centru civic integral. Și așa cum ați văzut și toată lumea știe, aici este un punct destul de periculos,  destul de greu accesibil și trebuie să îi schimbăm destinația acestei clădiri.  Clădirea de aici este o clădire veche din 1935 care are nevoie de foarte multe consolidări  și reparații. O vom pune ulterior pe un alt proiect,  aici mă gândesc să pregătim un centru social unde să putem să avem grijă de bătrâneii noștri,  ai localității.   Având aici aproape un dispensar , să fie și un centru social cu tot ce este necesar.”

 Cozia-Info: Ce acţiuni au fost întreprinse pentru implicarea tinerilor în viaţa comunității?
 „Toate aceste lucruri, încercăm să le facem pentru ei. De la acțiunile pe care le facem destul de des pe partea de ecologizare și implicare a lor, chiar și săptămâna trecută  a fost un real succes.  Au venit foarte mulți tineri și copii,  și asta pornește de la educație  și sperăm să fie cât mai multe momente de genul acesta. Avem un cămin frumos la Gura Văii pe care l-am modernizat și îl   folosim la diverse evenimente.
Am avut o primă discuție cu Înaltpreasfinția Sa, să achiziționăm terenul aflat în continuarea căminului.
Acolo erau niște foste grajduri și  proprietară este biserica.  Dorim să achiziționăm terenul  și acolo, să ridicăm la fel o sală de sport  și evenimente, tocmai pentru a lărgi și a da drumul la sfera de evenimente și  de locuri unde tinerii să poată  avea întâlniri, să se organizeze cum doresc. Să reușim să facem și niște ansambluri folclorice. În același fel amenajăm în Bogdănești în incinta fostei școli, actuală grădiniță un teren multifuncțional  și un parc unde la fel, să aibă locuri unde se pot întâlni , să socializeze și unde poate să-și desfășoare activități  educative și sportive. Clădirea este modernizată, acum facem toată  amenajarea exterioară, un loc superb, liniștit și  foarte frumos. Lucruri de genul acesta vrem să facem în cât mai multe locuri.  Problema noastră a localității a fost lipsa terenului. Avem proiecte pentru două săli de sport aprobate,  dar nu avem teren unde să le amplaseze. Condițiile pentru a amplasa o sală de sport sunt destul de stricte, este nevoie de terenuri aflate în apropierea ei pentru a se putea efectua manevre în  mașini de pompieri aflate în eventuale exerciții ale funcțiunii.”

Cozia-Info: Cât de importantă este apartenența la un partid politic pentru un primar?
„Poate face deosebirea,  dar eu am învățat să mă descurc singur,  încercăm să ne gospodărim  cu ce putem și pe banii noștri.  Ne-am înființat o societate de gospodărie locală cu care ne facem lucrările locale, nu le dăm altor societăți  numai pentru a asigura și locuri de muncă și celor din localitate  și a ne face atunci când este nevoie diverse lucrări.  Nu poți să faci cu 5 muncitori ce ai putea sa faci cu mai mulți. Așa am reușit să facem trotuare pe lângă DN,  și construim în continuare. Așa am reușit să intervenim acolo unde au fost diverse probleme de situații de urgență,  rigole, drumuri, care au fost afectate din cauza inundațiilor.    Prin proiecte, ne-am  luat utilaje , avem dotări, deja nu mai este ceea ce era odată DN 7 care se bloca la fiecare inundație. La fiecare ploaie mare, se bloca DN ul și nu mai circula nimeni. Nu s-a mai întâmplat de când sunt eu, din 2017 când am decolmatat primele pâraie.”

Cozia-info: Un mesaj de final pentru locuitorii din Bujoreni

„Pentru disconfortul care îl aducem mai departe cetățenilor prin implementarea proiectelor care urmează să se vadă, le cer scuze dinainte.  În același timp le explic că fără acest deranj care poate fi temporar nu se poate moderniza o localitate și nu vom putea spera să avem condiții mai bune. Îi asigur că lucrurile se vor face așa cum trebuie și într-un stil corect. Asta încerc de fiecare dată să spun că vom încerca să avem  o administrație corectă și digitală la Bujoreni.  Digitală o avem, la noi este integral absolut tot, suntem singura localitate din județ care are un vis pe care  l-am făcut în vederea ușurării muncii  tuturor celor care doresc să facă cadastre sau cadastru pe care și noi sperăm să-l câștigăm pe cadastru gratuit.  Este a treia licitație,  așteptăm acum să vedem dacă s-a înscris cineva și  la Bujoreni. Îi asigurăm că este o administrație corectă  și că acolo unde este transparență lucrurile se fac așa cum trebuie.”