I Interviu

FLASH – Opinia Cetății. Florinel Constantinescu față în față cu cititorii: „De ce creșa de copii în zona serelor Călimănești?!”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

 

Proiectul construirii creșei de copii (Călimănești, str. Serei, nr. 44) a fost prezentat în dezbatere publică în urmă cu doi ani (2021) unde nu a ridicat nimeni niciun amendament, dimpotrivă călimăneștenii prezenți la dezbatere au apreciat apariția unei creșe de copii noi și moderne. Executivul Primăriei și-a urmat pașii pentru implementarea proiectului și atragerea finanțării acestuia, iar în luna ianuarie 2023, Consiliul Local Călimănești a aprobat proiectul de hotărȃre privind întocmirea documentației de urbanism Plan Urbanistic Zonal (P.U.Z) și Regulament Local de Urbanism (R.L.U.) - „P.U.Z. Construire Creşă pentru maxim 7 grupe/70 copii”, amplasament – oraş Călimăneşti, strada Serei, nr. 44, judeţul Vâlcea. Această creșă va aparține Primăriei oraşului Călimăneşti. În urma acestei decizii s-au creat în mediul on-line discuții pe care ziarul le-a adus pe masa primarului orașului Călimănești:

„Trebuie să înțelegem că acest proiect de construire a unei creșe cu șapte clase și cu 70 de copii (zece copii într-o clasă) este la fel un proiect tip european, (a declarat Florinel Constantinescu pentru Cozia-Info). Pentru finanțarea acestui proiect trebuie să punem la dispoziție o suprafață de 3500 mp de teren care să aparțină Primăriei Călimănești și să fie în interiorul orașului. 

Să-mi spună oricine din Călimănești, alături de cei care contestă acest amplasament dacă Primăria are la dispoziție un asemnea teren, cu această suprafață unde să avem acces la drumul public, unde să avem utilități ușor de accesat! Trebuie să rețineți că sunt condiții pe care finanțatorul le cere pentru acordarea acestui tip de proiect european. Dacă există alt amplasament cu siguranță ne oprim și discutăm ...”

 

Cozia-Info: Unde este stabilit proiectul creșei de copii pe strada Serei?

„Este exact în capătul de nord, pe unde intră acum APAVIL la fostele bazine de apă, canal și apă uzată. Exact unde este acea poartă. Și mai mult decât atât am creat și creem intrare și ieșire de pe strada paralelă cu centura Călimănești, adică cu strada Șerban Cantacuzino.”

 

Cozia-Info: Centura Călimănești, fiind un drum atât de circulat părinții vor opri mașinile pe partea dreaptă existând posibilitatea de accidente ...

„Nu există așa ceva! Din acest motiv s-a cerut în proiect să fie pusă la dispoziție o suprafață așa mare de teren, pentru că acolo vor exista parcări special gândite pentru treaba aceasta. Părinții intră în mod civilizat, își lasă copilul.

În altă ordine de idei! Știm cu toți, că mai devreme sau mai târziu, se va construi autostrada și centura ocolitoare Budești – Dăești – Jiblea, două obiective majore care vor degreva orașul Călimănești de traficul greu oferind orașului liniște urbanistică. În felul acesta vom putea organiza mobilitatea urbană într-un context mult mai eficient.

Mai mult decât atât, o creșă la nivelul acestui proiect se adresează unei localități întregi! Proiectul este gândit să deservească toate nevoile localnicilor, din toate localitățile componente, creșa va fi foarte modernă și va dispune de dotări și utilități pe măsura standardelor din 2023. Chiar mă bucur că am reușit să implementăm acest proiect, iar locul, dacă astăzi nu este foarte adecvat ... îl vom face să fie!

Trebuia să fie executată și o astfel de investiție! Așa cum grădinița din Călimănești împlinește anul acesta o sută de ani și nu a avut niciodată, în tot acest timp, un sediu al ei! A fost găzduită prin Centrul Multifuncțional, prin internatul liceului și nu mai știu pe unde ... Am reușit și am făcut acel proiect pentru o grădiniță cu program normal de lângă casa doctorului Udriște, într-un loc, unde la fel, am putut identifica teren și construi o grădiniță care să aibe toate condițiile necesare.”