Stațiunea Călimănești – Căciulata este formată din șase localități componente, așezate paralel două câte două pe partea dreaptă și stângă – tehnică a Oltului. Trei sunt constituite pe dreapta, trei pe stânga. Astfel, Căciulata (care este poarta de intrare dinspre nord – Valea Oltului), are vecin, peste Olt localitatea Păușa, Călimănești (așezată la mijloc) are peste Olt localitatea Jiblea Veche, iar Seaca (intrarea dinspre sud – Rm.Vâlcea) peste Olt, se află localitatea Jiblea Nouă.
Stațiunea face parte din nordul județului Vâlcea, este un resort cu o populație de 8.174 locuitori, la poalele Carpaților Meridionali, declarat oraș încă din anul 1927. Teritoriul administrativ al oraşului cuprinde o suprafaţă de 104,50 kmp, (respectiv 10.453 ha) din care 7.712 ha sunt păduri asigurând oaspeților noștri garanția respirării unui aer curat.
Primarul Unității Administrativ Teritoriale Călimănești, se numește Florinel Constantinescu, este medic veterinar, fost șef al DSVSA Vâlcea. Este membru PNL, căsătorit, un băiat. În prezent îndeplinește al doilea mandat de primar. Viceprimarul localității se numește Vasile Scârlea, inginer, căsătorit, un baiat. Este membru PNL, se află la al treilea mandat. Consiliul Local al orașului este format din 15 consilieri (9 PNL, 5 PSD, 1 ALDE) aleși la alegerile din iunie 2016.
Pe plan cultural biblioteca A.E.Baconski ocupă un rol foarte activ, evidențiat prin manifestări culturale, simpozioane, lansări de carte, organizări de evenimente. Sub egida bibliotecii ființează două forumuri culturale alcătuite din intelectualii orașului (Cenaclul Literar A.E. Baconski și Forumul Cultural Călimănești). Din anul 2004 orașul are un ziar local, publicația Cozia-Info (16 pagini).
Vara sunt organizate: Tabăra Internațională de pictură ”Vlaicu Ionescu” și Tabăra de Teatru ”Florin Zamfirescu” (17 – 27 iulie). În luna august, de ziua Sfintei Maria, este organizat festivalul folcloric „Cântecele Oltului” la care participă formații de muzică și dansuri populare din toate județele udate de râul Olt. De la înființarea acestui festival, anul 1971, Călimăneștiul a fost gazda lui.