P Publicistica

Ce oferă stațiunea Călimănești – Căciulata?

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Punctul forte al stațiunii, medaliată în numărate rânduri cu distincții internaționale, sunt tratamentele balneologice pe care le oferă. Alături de acestea, într-o pondere importantă, se găsesc aici, izvoarele minerale deosebit de valoroase în tratarea unor afecțiuni.

Drumeţiile montane sunt favorizate de existenţa a mai multor trasee practicabile de către iubitorii de munte, la care se adugă prezența Parcului Național Cozia cu oferta bogată în diversitatea de floră și faună:

  • Căciulata – Păuşa – Dealul Păuşa – Curmătura „La Troiţă” – Poiana Stânişoarei – Muchia Vlădesei – Muntele Durduc – Cabana Cozia (1573m), 5h1/2 – 6h;
  • Căciulata – Cozia – Poiana Bivolari – Stâna „La Muşeţel” – Curmătura „La Troiţă” – Poiana Stânişoarei;

Agrementul nautic – se poate practica pe râul Olt (şalupe de agrement, plimbări cu vaporaşul, piscine plutitoare etc.). În prezent UAT Călimănești oferă trei debarcadere (Căciulata – parcul izvoarelor, Călimănești – Casa de Cultură, Jiblea – parcul de agrment Mirajul Oltului) la care sunt ancorate șapte vaporașe pentru plimbări nautice.

Vânătoare şi pescuit sportiv – se poate practica datorită faunei şi ihtiofaunei bogate şi diversificate ce populează Munţii Cozia, apele repezi de munte şi râul Olt care oferă în zona stațiunii două lacuri de acumulare.

Turismul cultural şi de pelerinaje – existenţa în împrejurimi a numeroase biserici şi mănăstiri cu un patrimoniu cultural inestimabil, fac din staţiunea Călimăneşti – Căciulata un important punct de atracţie pentru pelerini şi pentru iubitorii de artă, istorie şi cultură. Pe teritoriul orașului Călimănești – Căciulata se află cinci mânăstiri: Cozia, Ostrov, Cozia Veche, Turnu și Stănișoara.

Turismul de circulaţie/tranzit – este favorizat de amplasarea staţiunii pe drumul european E 81 (Halmeu – Satu Mare – Cluj Napoca – Sebeş – Sibiu – Piteşti – Bucureşti), ce leagă Ardealul de capitală.

Turismul la sfârşit de săptămână – este o formă de turism care este tot mai larg practicată de populaţia din mediul urban. Amplasarea staţiunii la 18 km de Râmnicu Vâlcea, 49 km  de Curtea de Argeş, 60 km. – Pitești, 80 km de Slatina, 120 km de Craiova, 100 km – Tg.Jiu stimulează această formă de turism.

Turismul de odihnă, relaxare şi recreere – se practică şi în prezent, acesta dezvoltându-se în ultimii ani. Au apărut complexe turistice noi, s-au realizat investiții financiare importante, centre Welness & SPA ultramoderne care oferă piscine cu apă termală, apă sărată, jacuzzi, dușuri emoționale care îmbină ploia tropicală cu ceața rece, masaje acvatice, împachetări, săli de relaxare, saună finlandeză, cromoterapie, aromoterapie, baie turcească – hamam, etc.

  • În plus, amplasarea staţiunii Călimăneşti de-a lungul unei importante căi de acces, prezenţa factorilor naturali, dar şi a utilităților de cazare și masă din zonă, oferă Călimăneştiului un cadru favorabil practicării dezvoltării turismului de afaceri, tot timpul anului. O parte din structurile de primire turistică din staţiune deţin deja o bază tehnico–materială necesară organizării de conferinţe, convenţii, reuniuni, târguri etc., la care se adaugă Centrul de Convenții și Expoziții Nord – Oltenia de la Seaca. Acesta deține cinci pavilioane expoziționale.