P Publicistica

Bâlciul din Jiblea Veche

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În fiecare an la 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică se organiza în Jiblea Veche – Călimănești, târgul anual, bâlciul, cum îl numeau locuitorii comunei. Cu 2-3 zile înainte se făceau pregătirile. Durata bâlciului era de o singură zi. Participau locuitorii din comuna Jiblea Veche și din localitățile limitrofe sau chiar mai îndepărtate, cu produse artizanale, de uz casnic sau apicol. Predominau oalele de ceramică ale olarilor din Horezu și Călimănești. Din orașul Călimănești un rol important l-a avut David Manda care folosea pentru oalele sale renumita argilă din Dealu Naca din Călimănești. Tot în bâlci era valorificată îmbrăcămintea și încălțămintea țărănească și uneltele apicole. Pentru distracții se amenajau tiribombele. Țăranii care veneau la bâlci erau îmbrăcați în straie țărănești, românești. Era o mare bucurie și veselie în zona bâlciului, deoarece aveau loc întâlniri prietenești dintre țăranii din diferitele comune. Cu acest prilej „se aranjau” viitoarele căsătorii între tineri.

În anii ’60 și ’70 ai secolului XX bâlciul din Jiblea Veche a fost vizitat adeseori de poetul și scriitorul Anatol E. Baconsky care venea împreună cu prietenul său Dumitru Savu la Călimănești să-și viziteze părinții care locuiau aici. Până în anul 1970 bâlciul a fost organizat în centrul comunei Jiblea Veche astfel delimitat: la nord-biserica din Jiblea Veche cu hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august), la sud-școala veche, la est-clădirea primăriei, iar la vest-podul de piatră pe sub care trece calea ferată. Din cauza creșterii circulației rutiere, bâlciul a fost mutat în 1971 la capul podului, adică în spațiul dintre malul stâng al râului Olt (la vest), capul podului Călimănești – Jiblea Veche (la sud). În acest loc au fost turnate câteva secvențe din filmul „Păcală” cu Sebastian Papaiani.

În anul 1977, când au început lucrările la Hidrocentrala Călimănești, bâlciul a fost mutat în parcul Casei de Cultură din Călimănești, fiind astfel delimitat: la nord-Casa de Cultură, la sud-Pârâul Pleșu, la est-râul Olt, iar la vest-șoseaua Rm. Vâlcea-Sibiu.

După terminarea lucrărilor la Hidrocentrală (1981) bâlciul a fost mutat din nou în Jiblea Veche pe noul teren astfel delimitat: la vest-lacul de acumulare al Hidrocentralei, la est de șoseaua Călimănești – Jiblea Veche, la nord de Pârâul Satului, iar la sud de barajul Hidrocentralei. Bâlciul era organizat la sud de stadion.

În anul 2013 bâlciul a fost organizat pentru prima dată la Seaca – Călimănești, lângă Complexul Expozițional și Camping-ul de aici.

Din cele relatate observăm că bâlciul din Jiblea Veche a fost organizat în mai multe locuri datorită evenimentelor care s-au succedat de-a lungul timpului.