P Publicistica

Anul 2006. Prinț înhumat la Mănăstirea Cozia, din Călimănești – Căciulata

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Este vorba despre Carol Mircea Grigorie Lambrino (n. 8 august 1920, București – m. 27 ianuarie 2006, Londra). A fost primul fiu al regelui Carol al II-lea al României din relația cu Zizi Lambrino.

Prințul Mircea Grigore a avut trei căsătorii:

  1. cu Helene Nagavitzine (1944 – 1950) cu care a avut un fiu. Prințul Paul Lambrino sau Paul de România (n. 13 august 1948, Paris).
  2. Jeanne Williams (1960 – 1977), cu care a avut un fiu Ion Nicolas George Alexandru (n. 1961)
  3. Antonia Colville (1984 – 2006). Cu care s-a stabilit în Parsons Green (Londra).

 

Carol Mircea Grigorie Lambrino și-a dedicat viața pentru a i se recunoaște legitimitatea ca fiu al lui Carol al II-lea. În anul 2003 victoria în Jusțiție i-a permis să își poarte numele de Hohenzollern.

În data de 14 august 2006, la Mănăstirea Cozia a fost oficiată ceremonia de înhumare a prințului Carol Mircea Grigorie, slujbă oficiată de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Gherasim Cristea, Episcopul Râmnicului și un sobor de preoți. La ceremonie au participat fiul prințului, Paul de România cu soția sa, prințesa Lia, numeroase oficialități printre care s-au numărat ambasadori, politicieni și reprezentanți ai instituțiilor statului și, nu în ultimul rând, cavalerii din Garda de Onoare ai Ordinului ”Mihai Viteazul”. A fost condus pe ultimul drum de reprezentanții Jandarmeriei Române și ai Poliției Comunitare din orașul Călimănești. A fost înhumat într-un cavou din cărămidă, placat pe exterior cu granit negru, lângă clopotnița cimitirului. Cum bine se știe, prințul decedase la 27 ianuarie 2006 și a fost înmormântat la aproape o jumătate de an aici la Cozia, iar prințul Paul a ținut să explice acest fapt:

„Am vrut să fie înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș lângă mormântul regelui Carol al II-lea, tatăl lui, care l-a recunoscut public în scris, ca fiind copilul său. Din cauza unor complicații l-am adus aici la Mănăstirea Cozia. După deces, tata era de șase luni în Anglia și trebuia să găsim un loc istoric unde să fie înmormântat, iar cum în această mănăstire este îngropat voievodul Mircea cel Bătrân ne-am hotărât să-l aducem aici. Tata a fost înmormântat la zece metri de mormântul voievodului Mircea cel Bătrân. Prima parte a dorinței i-a fost îndeplinită, de a fi îngropat în pământ românesc, urmează acum să-i îndeplinim și cea de-a doua parte a dorinței, și anume de a se odihni alături de tatăl său la Curtea de Argeș. Vom continua demersurile necesare pentru acest lucru” a declarat prințul Paul. În privința lipsei de la ceremonie a Regelui Mihai și a celorlalți membrii ai familiei regale, prințul Paul a spus că invitația a fost trimisă la foarte multă lume: „Regele Mihai e un om distins și l-a recunoscut pe Carol ca fiindu-i frate, dar s-au ivit numeroase probleme în anturajul în care se învârte. L-am invitat la înmormântarea tatălui dar nu a venit. A fost alegerea domniei sale!”.

În cartea de aur a mănăstirii Paul de România a scris: „De fiecare dată când vin aici mi se umple sufletul de liniște. Mulțumesc din suflet Mănăstirii și starețului Vartolomeu Androni pentru oficierea ceremoniilor închinate tatălui meu ASR Prințului Carol Mircea Grigore al României”. 

Pe lespede stă scris: ASR Prințul Carol Mircea Grigore Al României. 1920 – 2006. Primul născut al MS Regelui Carol al II-lea prin căsătoria cu Ioana Valentina

(foto Regele Carol al II-lea împreună cu Carol Mircea Lambrino, sursa Amazon.com)