P Publicistica

Fenia Driva vorbește despre ”ceasornicarul de inimi”, dr. C-tin Dumitrescu din Călimănești

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

În articolul de astăzi prezentăm o altă personalitate cuprinsă în monografia: ”Călimănești Și Oameni Ai Săi – Vieți și Destine”, autor Fenia Driva ( Editura Rotipo-Iași 2019), invitatul nostru fiind medicul cardiolog C-tin Dumitrescu.

 

Constantin Dumitrescu este medic cardiolog,  s-a născut la 26 aprilie 1944, Stoenești Vâlcea. Părinții  săi, tatăl Dumitrescu Constantin, tâmplar, iar mama Elisabeta, casnică au avut trei copii: doi băieți și o fată.

A urmat  cls. I-IV la Școala din Malaia (1951-1955); cls. V-VII la Școala generală Brezoi (1955-1958) ; Liceul Vasile Roaită, Râmnicu Vâlcea cls. VII-XI (1958-1962). Student la Facultatea de Fizică din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai", Cluj (1962-1963); părăsește această facultate și se îndreaptă spre Facultatea de  Medicină Generală „Iuliu Hațeganu” (1963-1966). Se transferă apoi la Facultatea de Medicină Generală - Universitatea București (1966-1969).   La examenul de absolvire obține nota maximă, adică 10. Înainte de terminarea facultății,  în anul VI, s-a căsătorit cu studenta din anul V de la aceeași facultate, pe care o cunoștea încă din perioada liceului la Râmnicu Vâlcea. Elena,  studenta  de atunci era nimeni alta decât Eugenia (Jeni) Ciprian. Anii au trecut și cei doi, au doi copii – Radu, economist, actualmente cetățean american,  rezident în Canada, căsătorit la rândul lui, tot cu un medic specialist endocrinolog  și boli de nutriție în S.U.A. Alexandra (căsătorită Gavrisiu), urmează cariera părinților și este medic primar cardiolog cu competență în ecografie și lucrează împreună cu dr. C.Dumitrescu la Spitalul de Cardiologie - Interne INCARMED SRL. Doctorul este un bunic fericit alături de soția sa, pentru că au trei nepoți: două fete de la Radu și un băiat de la Alexandra.

Carieră, Activitate profesională:

La 30 martie 1969, a fost repartizat la Circumscripția sanitară Vulturești și Verguleasa, județul Olt în stagiatura obligatorie de trei ani după terminarea facultății, (nov.1960 - oct. 1972). În luna oct. 1972 susține concursul  de secundar în specialitatea „medicină internă” (rezidențiat, efectuat la Spitalul Clinic Universitar Fundeni, București) - secția medicală; Din nov.1973- oct.1975, lucrează ca secundar la Spitalul Județean din Râmnicu Vâlcea - secția medicală; 1975 - este anul în care susține examenul pentru specialitatea în medicină internă la Universitatea  de Medicină,  prof. Grigore Popa din Iași; după care lucrează o perioadă scurtă că medic specialist interne la Spitalul orășenesc Brezoi; urmează Spitalul Județean de urgență Râmnicu Vâlcea; 1976-1977, a doua specialitate, cea de cardiologie clinică la Spitalul Universitar Fundeni, urmează examenul în noiembrie 1977;  1983 - susține examenul de medic primar în cardiologie la același Spital din București.

Din 1983-2005, mă întreb oare, câți bolnavi i-au trecut prin mână doctorului C-tin Dumitrescu „ceasornicarul de inimi", cum i se mai spune? Nu cred că le mai știe numărul ... Urmează o nouă etapă în viața sa profesională, pentru că demisionează în noiembrie 2005 din funcția de medic șef secție cardiolog a Spitalului Vâlcean.

Înființează cu aprobarea Ministerului Sănătății un spital de cardiologie, INCARMED cu sediul în Călimănești - Căciulata,  având locația la Hotel Căciulata. Inițial cu 16 paturi, apoi 22 de paturi, iar noua locație cu 40 de paturi spitalizare continuă și 4 paturi spitalizare de zi.

Ideea înființării Spitalului INCARMED a pornit de la faptul că a fost primul cardiolog din județul Vâlcea,  care a înființat un cabinet medical  privat  cu profil de cardiologie cu toate dotările necesare: EKG, defibrilator, sistem de testare de efort,  ecocardiografie, monitorizare TA și EKG pe 24 și 48 de ore, aparat pentru oxigenoterapie, dar și un mic laborator de biochimie uscată.

Împlinirile sunt pe măsură pentru că este înconjurat de un colectiv minunat de medici,  „de mare calitate” cum o spune cu satisfacție, și anume: dr. Alexandra Gavrisiu, medic primar și cardiolog cu competență în ecografie ( ce-și mai poate dori un părinte,  când are alături pe fiica sa în aceeași meserie în care el ”a ars, și arde în fiecare zi?”, dr. Vizitiu Simona, medic primar medicină internă și rezident anul III cardiologie,  dr. Stancu Nicolae, medic primar cardiolog, medic specialist medicină internă, dr.Cercelaru Lucia, medic specialist medicină internă, biochimist Beladan Victor.   Printre alți colaboratori se numără și: dr. Cristina Rădoi, medic specialist cardiolog, dr. Cebanu Aurelian,  medic specialist cardiolog, dr. Găvănescu Trestian, medic primar hematologie și Ioanițesc Răzvan, medic primar medicină internă și medic specialist reumatologie. 

Este membru al Societății  Române de Cardiologie și al Societății Europene de Cardiologie. În această calitate participă anual la toate congresele naționale și europene de cardiologie fie că se desfășoară la Roma, Paris, Londra,  Viena, Berlin, Barcelona, Tokio sau București. A participat cu lucrări personale la congrese naționale organizate de Societatea Română de Cardiologie.