Unul dintre punctele importante pe agenda manifestărilor zilelor Călimăneștiului a fost acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al orașului Călimănești” scriitoarei Fenia Driva. Vă prezentăm (integral) cuvântul rostit de către primarul Florinel Constantinescu la ceremonia festivă:
”Dincolo de frumusețea și încărcătura spirituală a acestor locuri, de resursele naturale, elemente care constituie puncte de atracție pentru iubitorii de frumos din întreaga lume, orașul nostru reprezintă o adevărată vatră de inteligență și înțelepciune dăruind lumii oameni de o certă valoare care au performat exemplar în cele mai diverse domenii de activitate.
Oameni născuți aici sau deveniți cu timpul ai locului care acoperă arii profesionale din cele mai diverse: cadre didactice, pictori, matematicieni, sculptori, ingineri, preoți, medici, actori sau performeri ai sportului.
Una dintre personalitățile care au prins rădăcini pe meleagurile călimăneștene și care a rodit frumos este scriitorea Fenia Driva.
Timișoreanca stabilită pe malurile Oltului, lângă Cozia voievodului Mircea cel Bătrân, s-a îndrăgostit pe viață de aceste locuri alese, de oamenii săi primitori despre care va scrie pagini memorabile, pline de căldură si admirație.
Despre doamna Fenia Driva mai frumos decât putem vorbi noi, vorbesc cărțile publicate.
Talentele ascunse de scriitoare apar după anul 1989, când dezleagă sacul cu amintiri prețioase despre marile personalități ale literaturii române, oameni de artă și cultură pe care i-a cunoscut.
Se nasc astfel volume memorabile în ale căror pagini sunt înmagazinate magistral zeci de ani de istorie culturală și politică a orașului nostru. Dintre cele 20 de volume scrise, 16 le dedică istoriei și oamenilor localității Călimănești.
- Driva Fenia; Mitrana Dumitru Călimănești. Oameni de știință, artă și cultură: dicționar. 1999, 126 p.
- Călimănești, Oltul, Cozia și Mircea în scrierile vremii: antologie, 2000, 100p.
- Scriitori și autografe., 2001, 96 p.
- Călimănești, Căciulata, Cozia: un altfel de ghid. 2002, 70 p.
- Călimănești. Căciulata, Cozia: ghid 2004, 42 p. , il., 1 h.
- Călimănești și oameni ai săi. Oameni de știință, artă, cultură și sport:dicționar, 2006, 200p.
- Prințesa Ioana Cantacuzino la Călimănești. 2010, 72 p.
- Călimănești. Căciulata. Cozia: ghid istoric, cultural, turistic., 2012, 88 p.
- Scriitori și autografe: Ediție revăzută și adăugită. 2014, 294 p.
- Sfântul Neagoe Basarab - izvor de spiritualitate românească: Călimănești 2008-2015,
- Călimănești și oameni ai săi Ioan Vasiu , primar al orașului Călimănești, 2016, 54 p.
- Destine Cantacuzine la Călimănești, 2016, 130 p.
- E. Baconsky la Călimănești, 2017, 192 p.
- Călimănești-630, 2018, 240 p.
- Călimănești și oameni ai săi. Vieți și destine, 2019, 302 p.
- Călimănești. Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” la centenar. 100 de ani de la târnosire-23 septembrie 1920-23 septembrie 2020, 2020, 141 p.
Este coautor al volumului Călimănești. Monografia istorică și etnografică. București: Editura Spandugino, 2009, Enciclopedia Județului Vâlcea. Vol. II –Localități urbane. Orașul Călimănești, coordonatori Fenia Driva, Gheorghe Oprica, p. 821-900.
Munca doamnei Driva îmbogățește fondul de carte al Bibliotecii A.E. Baconsky cu un număr de 20 de lucrări care vin în sprijinul oricărei persoane interesate să studieze amănunțit istoria sau personalitățile locului, oferind totodată generației de acum și celor care vor veni modele de viață, de studiu, de muncă și devotament.
Doamna Fenia Driva este un neobosit căutător de informație, de personalități sau oameni obișnuiți care au pus o cărămidă la ceea ce orașul Călimănești reprezintă azi, care pune în mod admirabil în valoare forța creatoare, talentul, efortul, dragostea pentru frumos a acestora, elemente care contribuie la creionarea unui portret reprezentativ al oamenilor locului.
Cărțile domniei sale constituie o galerie în care portretele tuturor personalităților locului sunt așezate cu meticulozitatea unui fin și atent cercetător, punând în evidență cu date precise meritele și contribuția acestora la afirmarea domeniilor în care au excelat.
Preocupată permanent de păstrarea unei memorii documentare a orașului care i-devenit casă, descoperă adevărate comori spirituale ascunse în arhive prăfuite sau în amintirile unor bătrâni ai locurilor pe care le redă cu intensă implicare sufletescă.
Dintr-o astfel de prețuire fața de concetățenii săi, s-au născut si dăinuit multe lucruri minunate întâmplate în orașul nostru.
Destinul profesional al doamnei Driva continuă dincolo de ușile biliotecii, rămânând ancorată în realitatea timpului prin încercarea continuă de a aduce un plus actului cultural din diversele funcții ocupate dintre care amintim pe cea de Președinte a Asociației Bibliotecarilor, Bibliotecilor Publice din România - Filiala Vâlcea; Consilier local - secretar al Comisiei de Cultură (legislatura 2004 – 2008); Consilier pe probleme de cultură (2008 – 2010); Președinta Forumului Cultural din Călimănești (din 2008-prezent); Președinta Clubului Seniorilor din Călimănești (din 2020); Redactor, colaborator la Ziarul local „Cozia Info” (din 2005).
Din inițiativa doamnei Driva au intrat în registrul timpului și al agendei culturale călimăneștene , începând din anul 2005, manifestări precum sărbătorirea zilei de 20 MAI ca „Zi a atestării documentare a localității Călimănești”, manifestare de a cărei organizare e responsabilă în perioada 2005-2013, precum și acordarea „Premiului de Fidelitate” familiilor care împlinesc 50 de ani de căsnicie.
Propune, de asemenea, trecerea în rândul cetățenilor de onoare a unor personalități locale precum cea a profesorului, cercetător, doctor în științe medicale Valentin Popescu, a arhim. dr. Vartolomeu Androni, stareț al Sfintei Mănăstirii Cozia precum și a doctorului Gheorghe Mămularu, oameni mari cu aspirații și ambiții culturale la fel de mari care merită să rămână în memoria locului.
Tot la propunerea doamnei Driva din 19 mai 2009, Casei de Cultură din Călimănești i se va atribui numele actorului călimăneștean Florin Zamfirescu.
De-a lungul timpului a fost recompensată pentru participarea permanentă la actul cultural cu numeroase premii și distincții, iar astăzi pentru strădania îndelungată în care a pus mult suflet si competență, pentru atașamentul profund de care dă dovadă față de meleagurile călimăneștene, doamna Fenia Driva primește astăzi răspunsul cuvenit: recunoștința noastră!”