Comuna Muereasca, județul Vâlcea, altădată numită Morăreasca, pentru trecerea apei din munte prin mori ca prin nevăzute vămile timpului, are pe raza ei un loc binecuvântat, unde, tainic, nevăzutul se îngemănează cu văzutul, Cerul coboară pe Pământ și Pământul urcă în Cer, scara fiind Sfânta mănăstire Frăsinei ... (Conf. univ. dr. Ioan St. Lazăr)
Lucrarea are două părți. ”Mărturii în oglindă” conține 29 de interviuri de la oameni care au contribuit sau contribuie la dezvoltarea comunei, cuprinse în 414 pagini. În a doua parte, ”Lada de zestre a comunei Muereasca – repere monografice”, sunt adunate informații despre așezare, scrise pe capitole: istorie, evoluție demografică, dezvoltare economică, administrativă și politică a comunei, învățământ, cultură, religie, sănătate, sport, turism și personalități. A fost tipărită la editura Cristian Plus Art, Craiova, 2022. Este o monografie a mileniului III, așa cum o descrie autorul: „Realizată pentru trăitorii mileniului III, cu mijloace tehnice specifice mileniului III, pentru bibliotecile mileniului III”. Lucrarea nu respectă tiparul clasic, unde cititorul este plictisit cu mii de informații seci, greu de digerat și doar la sfârșit își regăsește poate cunoscuții sau se bucură aflând lucruri interesante, pe care le-a trăit alături de ei.
O monografie completă, cu informații foarte interesante despre comuna care trăiește sub impulsul mânăstirii Frăsinei și a obștilor de moșneni, ”Muereasca – trepte spre cer” a fost lansată cu ocazia sărbătoririi a 449 ani de atestare documentară a comunei Muereasca și pentru dragostea autorului care este legat sufletește de aceste locuri.