T Turistic

Ion Mitu: ”La Cabana Cozia anotimpurile sunt ca în povești ...!”

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Stațiunea Călimănești – Căciulata pe lângă ofertele turistice ”din belșug” de care dispune, se bucură și de o cabană montană care îndeplinește toate normele în domeniu (altitudine, peisaj montan, floră și faună, condiții de cazare și masă).

”Cabana de aici este situată la altitudinea de 1575 m, avem cazare și masă caldă. Aici este deschis la orice oră, pentru că trebuie să fim în sprijinul turiștilor. Sunt trasee grele, majoritatea urcă pe jos, pentru că acesta este farmecul muntelui, iar noi îi așteptăm și le oferim ce au nevoie. Meniul nostru are în ofertă ciorbă de văcuță și friptură, alături de care servim băuturi alcoolice, ceaiuri, cafele.” Ne-a povestit Ion Mitu, (foto) administratorul cabanei, joi 16 noiembrie 2023 sus, acolo, la cabană într-o zi superbă de toamnă. După vizita mea, când toată lumea s-a bucurat de soare, a doua zi a nins ca-n povești ...!  

Cabana Cozia a rămas o destinație! Și dacă mulți dintre dvs. o cunoașteți cu amintirile de acum zece – douăzeci de ani, trebuie să știți că nu s-a schimbat nimic de atunci. Doar personalul. În rest camerele sunt la fel (cu 4 – 5 paturi), restaurantul cabanei (cu 20 – 30 locuri) este la fel. S-a păstrat atmosfera arhaică, fără investiții și dotări, cum o găsiți la toate cabanele montane din munții României. Pentru că așa ne place nouă, românilor, să ținem lucrurile încurcate.

Cu toate astea muntele oferă o atmosferă magică, acolo totul este bucurie pentru că fără să vrei te scufunzi în furtuni, în ninsori grele cu geruri nebune sau seri de vară cu spectacole sublime! Acolo vezi luna care-și chiamă lupii la altar și simți răsuflarea caprelor negre care roiesc în jur. Netflix, programe de știri, condițiile de 4* stele pălesc în fața atmosferei de tihnă și liniște care trezește roiuri de fluturi prin vene. Evadarea aceasta, pornită către infinitele cărări ale muntelui, chiar și pentru o zi două zidește, adună, relaxază ...

Ion Mitu ne-a mai spus: ”Vin turiști și vin foarte mulți! Majoritatea vin pe jos, care sunt oameni de munte nu vin cu mașinile. Ne-am făcut mulți prieteni ai cabanei! De câteva zile s-au refăcut marcajele la trasee. Avem traseu montan de la Mănăstirea Stănișoana, Turnu, de la Perișani, de la Gura Lotrului. Aici, la cabană suntem câte doi lucrători pe tură și ne schimbăm la două săptămâni.”